Семействата в Китай отново имат право на две деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kitai-2-deca

Ограниченията в семейното планиране в Китай, продължили десетилетия наред , бяха отменени. Десетилетия наред строгата политика на азиатската държава по отношение на броя на децата в семейството задължаваше родителите да се ограничат в отглеждането само на едно дете. В четвъртък управляващата комунистическа партия обяви, че семействата вече могат да си позволят по две деца, тъй като според политиците тези ограничения са довели до демографски срив, които се е отразил отрицателно върху икономиката на страната.

От средата на 50-те години на миналия век в Китай се водеха кампании за понижаване на раждаемостта и броя на населението, а през 70-те официално е обявена политика по правилото „едно семейство – едно дете“. Ако тези мерки не са били взети тогава към настоящият момент в Китай населението би наброявало приблизително 300 000 000 души повече.

Политиката на ограничение на раждаемостта обаче доведе до застаряване на китайското население, ниска раждаемост, недостиг на работна ръка и задържане на темповете на икономически растеж на Китай.

Прогнозите предвещават, че ако сегашните тенденции се запазят, то след около 30 години един от всеки трима китайци ще е на възраст над 60 години.

С отпадането на ограничението е да се установи баланс между броя на мъжете и жените в Китай и да се предотврати застаряването на населението с настоящите темпове.

За съжаление обаче, много двойки особено в големите градове нямат намерения за второ дете заради постоянно нарастващите разходи за отглеждането на децата в условията на икономическа нестабилност.

Досега двойките, които не спазват законите за семейното планиране, бяха глобявани, някои губеха работните си места, а в някои случаи майките бяха принуждавани да се откажат от бебетата си или да се подложат на стерилизация.

С тази стъпка китайското правителство ще обърне икономиката към по-бавен, но за сметка на това по-балансиран ръст.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,580 преглеждания

Comments are closed.