• No categories

Рецепти с морски дарове

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Черноморски калкан с ароматен сос и оризова салата и лимонови къри миди. Със сигурност няма да ви оставят безразлични.

Рецептите ни предоставиха от списание Меню
http://www.menumag.bg/


Калкан с оризова салата и сос от чушки

Черноморският калкан, тази пословично вкусна риба, може да се приготвя по десетки начини, но нежното му бяло вкусно месо е особено апетитно, когато е леко сварено – или на пара, или както в тази рецепта, която е богато завършено с ароматен сос и деликатно овкусена оризова салата.

Необходими продукти за 4 порции:

за рибата:

– 1 калкан, около 1 кг
– 2 ч. ч. вода
– 2 с. л. настърган джинджифил
– 4 с. л. соев сос
– 1 скилидка чесън, ситно нарязана
– ½ ч. л. сол
– 60 мл сух вермут

за оризовата салата:

– 2 ч. ч. сварен дългозърнест ориз
– 2 с. л. червен лук, ситно нарязан
– 4 с. л. лимонов сок
– 1 скилидка чесън, пресована
– 1 шепа листа от млад спанак
– 2-3 капки сусамово олио
– сол на вкус

за соса от чушки:

– 2 с. л. зехтин
– 2 глави лук, нарязани на полумесеци
– 1 зелена чушка, нарязана на резени
– 1 червена чушка, нарязана на резени
– 2 скилидки чесън, пресовани
– 2 дафинови листа
– 2 домата, нарязани на кубчета
– 1 ч. л. смлян кориандър
– 1 щипка кимион
– 1 с. л. мармалад от кайсии
– 3 с. л. винен оцет
– сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. За оризовата салата лукът се облива с гореща вода, отцежда се и се залива с лимоновия сок. Оставя се да се маринова 30 мин. Оризът се обърква с лука, чесъна, листата спанак, сусамовото олио, 1-2 с. л. от лимоновия сок, в който се е мариновал лукът, и сол на вкус.

2. Зехтинът за соса се загрява и в него се слага лукът. Разбърква се 3-4 мин. и се добавят чушките. След 3 мин. се слагат чесънът, дафиновите листа, доматите, кориандърът, кимионът, мармаладът и оцетът. Всичко се разбърква на умерен огън 3-4 мин.

3. Рибата се почиства и кожата откъм гърба се нарязва на ромбове, като месото се срязва на дълбочина 3-4 мм.

4. Водата се кипва заедно с джинджифила, соевия сос, чесъна, солта и вермута. Щом заври, се слага рибата с нарязаната част нагоре. Полива се със соса 1-2 мин. с помощта на лъжица. Огънят се намалява, гърбът на рибата се покрива с алуминиево фолио и се оставя да къкри 5 мин.


Лимонови къри миди

Пикантният начин на готвене на тайландците е изключително подходящ за морските продукти. Ароматните подправки, сладкото кокосово мляко и накиселяващият лайм идеално подчертават вкуса на мидите в тази рецепта.

Необходими продукти за 4 порции:

– 1 кг черни миди с черупките
– 1 с. л. паста червено тай къри
– 400 мл кокосово мляко
– 1 ч. л. кафява захар
– 4 с. л. сок от лайм или лимон
– 1 люта чушка, ситно нарязана
– 2 с. л. кориандър или магданоз, ситно нарязани
– сварен дългозърнест ориз за сервиране

Начин на приготвяне:

1. Мидите се измиват с четка и се почистват от брадите.

2. Смесват се къри пастата, кокосовото мляко, захарта и сокът от лайм. Сместа се слага да заври. Добавят се мидите, затварят се с капак на силен огън. След 5 мин. се разбъркват. Неотворените се изхвърлят.

3. Добавят се кориандърът и чушката и се разбъркват. Мидите се сервират горещи със сварен ориз.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

2,542 преглеждания

Comments are closed.