Пиле и пуйка като първа бебешка храна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Кога мога да започна да давам на бебето си пилешко или пуешко месо?

Както вече споменахме, много педиатри в САЩ препоръчват пилешкото и пуешкото месо, както и други източници на протеини да са първа храна за захранване на бебетата на 8-10-месечна възраст. В много европейски страни, Великобритания и Канада, националните здравни служби препоръчват месото като първа храна поради богатото си съдържание на хемоглобин, желязо и протеини. Причината е, че по-ранното въвеждане на месото осигурява подходящо ниво на хемоглобин и желязо в кръвта, както и цинк.

Хранителните стойности на пилешкото и пуешкото месо

Пилешкото месо е богато на протеини, хемоглобин и желязо. То е едно от най-лесно смилаемите меса и е подходящо за бебето ви. Същото важи и за пуешкото месо – много добър избор за захранване на бебето.

Пуешко месо (200 гр. – печено бутче) протеини – 55.74 мг.

ВИТАМИНИ

МИНЕРАЛИ

Витамин А: 0

Калий: 560 мг.

Витамин С: 0 

Фосфор: 398 мг.

Витамин В1 (тиамин): 0.12 мг.

Магнезий: 64 мг.

Витамин В2 (рибофлавин): 0.48 мг.

Калций: 64 мг.

Ниацин: 7.1 мг.

Натрий: 154 мг.

Фолиева киселина: 18 мкг.

Желязо: 4.6 мг.

Съдържа други витамини в малки количества.

Съдържа малки количества манган, мед и цинк.


Пилешко месо (200 гр. – печено бутче) протеини – 54.06 мг.

ВИТАМИНИ

МИНЕРАЛИ

Витамин А: 126 мг.

Калий: 484 мг.

Витамин С: 0 

Фосфор: 366 мг.

Витамин В1 (тиамин): 0.15 мг.

Магнезий: 38 мг.

Витамин В2 (рибофлавин): 0.46 мг.

Калций: 24 мг.

Ниацин: 12.63 мг.

Натрий: 182 мг.

Фолиева киселина: 16 мкг.

Желязо: 2.62 мг.

Съдържа други витамини в малки количества.

Съдържа малки количества манган, мед и цинк.

! Пилешкото и пуешкото месо са чудесен източник на протеини. Най-много желязо е концентрирано в червеното месо.

 

Как да избирате и съхранявате пилешко и пуешко месо

Бялото пуешко и пилешко месо като гърдите са по-богати на протеини и имат най-малко мазнини. Червеното месо на бутчетата е по-богато на желязо и мазнини. Изберете червеното месо за захранване на бебето. Съдържанието на мазнини го прави лесно за пюриране със сравнително гладка консистенция като резултат. Високото количество желязо е най-голямото преимущество на това месо.

Най-добрият начин за приготвяне на пуешко и пилешко месо за бебета

Вкусен начин за приготвяне на пилешко и пуешко месо е варенето на парченца в малко количество вода със зеленчуци и малко риган или чесън. Печенето като начин на приготвяне е винаги за препоръчване. То най-много съхранява хранителните стойности на продукта. Готвенето на пара е също много ефективен метод за тази цел.

Задушаването на месо на бавен огън също е добра идея за приготвяне на месото. Имайте предвид, че хранителните вещества от месото ще останат в бульона.

Ако бебето ви не е свикнало с вкуса на пуешко или пилешко месо, използването на бульона може да направи вкуса твърде натрапчив. Отделете го и вместо него добавете вода, за да направите пюрето.

Някои храни, които се комбинират добре с пилешко и пуешко месо:

Ябълки

Грозде

Манго

Папая

Праскови

Круши

Броколи

Моркови

Карфиол

Патладжан

Зелен фасул

Картофи

Тиквички

Тиква – кръгла и продълговата

Овесени ядки

Леща

Макаронени изделия

Ориз

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

6,165 преглеждания

Comments are closed.