Отлагането на първата баня на новороденото е гаранция за успешно кърмене

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_mother_newborn_breastfeeding.jpg

В акушерската практика новородените бебета се измиват веднага след раждането. Нови проучвания обаче поставят тази практика под съмнение. Резултатите от тях показват, че е по-добре да се изчака с първата баня на бебето.

Отлагането на първото къпане на новороденото с поне 12 часа може да има положително въздействие върху неговото развитие и здравето му. Това отлагане може да увеличи шансовете за по-лесно начало на кърменето. Резултатите от  проучването са публикувани наскоро в Journal of Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing.

В проучването са участвали 996 жени и техните новородени бебета. Близо половината от тях са избрали да се придържат към обичайната практика за къпане на бебето непосредствено или най-късно 2 часа след раждането. Останалите майки са последвали новото схващане за „отложеното къпане“, поне с 12 часа. При сравняването на резултатите при двете групи, учените открили, че при жените от втората група, които са избрали по-късното къпане, първото кърмене е настъпило по-рано, било е по-обилно и не е било съпътствано от затруднения и усложнения.

Защо се случва така?

Сред възможните отговори е, че отлагането на първото къпане на новороденото улеснява контакта „кожа до кожа“ между бебето и майката. Това от своя страна помага на бебето да е по-спокойно, майката – също, а това подпомага сближаването, от където идва и по-ранната готовност за успешно кърмене.

За повечето жени да прегърнат бебето си още в първите минути от живота му е от особена важност. Този първи контакт създава по естествен път здрава и дълбока връзка с бебето.

Когато бебето бъде поставено на гърдите на майката веднага след раждането, то продължава да усеща топлината на тялото й, а също и сърдечния й ритъм, това го успокоява. Тази практика помага и на жените да са по-спокойни, което също е предпоставка за успешно начало на кърменето.

Първият контакт между майката и новороденото, преди то да бъде изкъпано, е предпоставка, благодарение на познати аромати, то по естествен начин да се насочи към гърдите на майката. Това се случва поради факта, че миризмата, която се отделя от гърдите е подобна на тази на околоплодната течност, в която бебето е прекарало първите 39-40 седмици от живота си. Миризмата на околоплодната течност и тази на кърмата помага на бебето да се чувства „у дома си“, както и да намери безпогрешно онова, което му е нужно след раждането – храна. Тези миризми се харесват на бебетата, успокояват ги и им помагат да се ориентират безпогрешно в заобикалящия ги нов и непознат свят, в който са попаднали след раждането си.

Проучването е установило още, че новородените, чието къпане е било отложено за по-късно, са се справили по-добре с възстановяването на нормалната си телесна температура след първата баня, в сравнение с тези, които са били изкъпани непосредствено след раждането – те са били с по-ниска телесна температура. При тях се забелязва и умора, която ги прави по-вяли и затруднява първото кърмене. В първите няколко часа след раждането, бебетата трябва да използват голяма част от енергията си, за да възстановят телесната си температура. Това е още един довод в полза на отложеното първо къпане.

Не на последно място, трябва да се отбележи и факта, че първата баня на новороденото отнема повърхностния мазен слой върху телцето му, т.нар. верникс, който има антибактериални и антимикробни свойства и помага за разгръщането на функциите на бебешките органи, и най-вече на белия дроб. С отлагането на първото къпане, верниксът има възможността да изпълни своята роля докрай.

Разбира се, има случаи, в които първата баня, непосредствено след раждането, е наложителна. Това е така при майки, диагностицирани с ХИВ, при които са налице херпесни лезии или хепатит В и С. В тези случаи първата баня на новороденото е добре да се случи в първите два часа след раждането, тъй като има голям риск от заразяване с патогени, пренасяни по кръвен път.

Препоръките на специалистите, осъществили това проучване е, ако майките искат да се отложи първото къпане на бебето, то лекарите да се съобразят с нейното желание, дори, ако болничният персонал е на друго мнение.

Кърменето има своите несравними ползи за здравето на бебето и за успешния му жизнен старт, както и за здравето на майката. Поради това, всяка възможност за успешно кърмене още в първите минути от живота на бебето, е от значение.

Проучването дава сведения и за това, че ефектът от забавянето на първото къпане е по-изявен при жени, родили по естествен път, в сравнение при тези, родили с Цезарово сечение. Този факт се обяснява с възможността в първия случай бебетата да бъдат поставени върху гърдите на майката веднага след раждането, докато във втория това е възможно най-рано 30-40 минути по-късно.

Практиката на отложеното първо къпане може да увеличи шансовете за успешно кърмене. СЗО съветва то да бъде отложено дори с 24 часа, макар да не посочва категоричната причина за тази своя препоръка.

По материали от www.today.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,276 преглеждания

Comments are closed.