• No categories

Орехова питка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Postna orehova pita_660x430

Питка, замесена с орехи, пенливо вино и мед няма как да не ни говори за ритуали и веселби. Тази рецепта е празнична и много вкусна, но заедно с това е и съвсем здравословна.

Необходими продукти за 4 порции
3 ч. ч. пълнозърнесто брашно
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. ч. едро счукани орехи
½ ч. л. морска сол
1½ ч. ч. пенливо вино
1 с. л. мед
 
Начин на приготвяне

1. Брашното се пресява със содата и бакпулвера, връщат се вътре отделените трици и всичко се разбърква с орехите и солта.

2. В средата се оформя кладенче и вътре се сипват виното и медът. Бърка се с дървена лъжица, докато се оформи еднородна смес, която е по-гъста от кексово тесто.

3. Сипва се в малки формички за мъфини или в голяма форма за печене, намазана с олио и поръсена с галета. Слага се да се изпече в загрята фурна на 180˚ С за 20 – 50 мин. в зависимост от големината на формата.

4. Изпечената питка може да се намаже с мед и да се поръси с орехи. На следващия ден е още по-вкусна.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

783 преглеждания

Comments are closed.