Носенето като терапия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby_slingy

Носенето на децата в слинг има много положителен ефект не само върху тяхното развитие. Tо има терапевтичен ефект в много случаи, но по никакъв начин не замества медицинските грижи, ако такива са необходими.

Ето и няколко примера за това: 

Ревливи бебета:

Има бебета, които плачат доста без видима причина. В повечето случаи това е просто търсене на близост (плач за връзка/контакт/допир). Веднага след като бебето е взето на ръце се успокоява. Терминът “бебе на ръце” описва тези бебета много добре. Изискването за близост в дългосрочен план може да се разреши чрез носене в слинг. Скоро ще забележите, че бебето ви става по-спокойно и по-щастливо след време дори, когато не го носите.

За по-тежките случаи, където обикновеното носене не помага, има специални  “плачещи отдели”, където обучени специалисти могат да се справят с деца и родители. В допълнение много акушерки, педиатри и консултанти по кърмене дават допълнителни съвети за “плачещи бебета”.

Можете да намерите чудесен и много интересен сайт по тази тема (на немски) на www.trostreich.de

Бебета с колики:

Прекалено напрегнатото коремче е доста неприятно за децата. Основните причинители на това са хранителни, причиняващи събиране на газове, стрес по време на кърмене и поемане на въздух при пиене на вода. След хранене, по възможност, носете бебето максимално близо до тялото си. Това го успокоява и удовлетворява потребността му от физически контакт. В същото време коремчето на бебето е нежно масажирано. Доказано е, че бебета, за които се грижат по този начин, плачат по-малко след хранене и страдат от стомашни проблеми много по-рядко.

Недоносени бебета:

Недоносените бебета губят топлината и сигурността на майчината утроба много рано и за това нуждата им от близост е повишена. В бониците за недоносени бебета по света носенето на бебетата в слинг се е превърнало в по-малка или по-голяма степен в стандарт. Недоносеното бебе се поставя върху голите гърди на майката или бащата. Носенето в слинг също се практикува в някои болници. И двата метода са форма на създаване на връзка, която успокоява и удовлетворява нуждата за близост и сигурност.

Луксация:

Когато бебето се поставя в слинга, то естествено заема позиция с широко разтворени крачета (освен в случаите на повиване) поради специфичните начини на връзване. Разкрачената позиция на краката има положителен ефект върху развитието на таза и в добавка към ортопедичните методи при леки случаи на измъкване на тазобедрената става помага за отстраняване на неправилната позиция и коригирането й.

В повечето случаи на луксация, слингът  може да бъде използван като терапевтичен метод в добавка към възглавницата Frejka. За детето е много по-удобно да е поставено в положение с разтворени крака  от време на време, отколкото да носи възглавница Frejka през цялото време.

Заешка устна и вълча уста:

Всяка година се раждат около 1600 деца с вродени малформации на устните и/или небцето – заешка устна и вълча уста. В наши дни се използват стандартни методи за успешна операция на тези малформации през първата година на бебето. Такива бебета обикновено биват заглеждани. Когато го носите с лице към вас, то е защитено от  любопитни погледи и излишни притеснения.

Невродермит:

Невродермитът е едно от най-честите оплаквания при децата. Физическият стрес или алергиите към храни, полени, домашен прах или животински косми са само някои от факторите предизвикващи заболяването или влошаващи го. Носенето в слинг може да има положителен ефект върху доброто състояние на бебето и в този случай. То ще е много по-спокойно и по-отпуснато, което често води до успокояване на симптомите.

Статията е любезно предоставена от Център Естествени идеи

Преведено от http://www.hoppediz.de/

estestveni idei - logo

Снимка: supersafetydad.com


Прочетете още:

baby_teddy_sleeping  Сънят на бебето и начините да го приспим

920d77ea92aef2c7617ed5ec97fe1443_big  Как да си направим слинг

eurobabysling_600x550  Слингът – с бебе до сърцето

roditelstvoto%20kato%20obvurzvane%20-1  Родителството като обвързване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,692 преглеждания

Comments are closed.