Родителството като обвързване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в бр. дванадесет на сп. Първите седем

roditelstvoto kato obvurzvane

Един текст на Мария Станкова за слинговете като нов начин на отглеждане на децата и създаване на безценна връзка с тях. Мария Станкова, Marrah, е на 23 години от Русе. Майка е на Оги на година и девет и определя себе си като търсач на истина, усмивки и сладко из шкафовете.

Интересът и към родителството естествено се развива с раждането на детето и, когато заедно със съпруга си започва да търси съвременна информация за отглеждането на деца. Привърженик е на течението, наречено “привързано родителство” и списва блог, посветен на естественото отглеждане на деца – www.marrah.info. Участва активно в сбирките на Ла Лече Лига в своя град и намира изключително удоволствие в оказването на подкрепа и общуването с родители и техните деца.

Слингът намира място в списъците с желания на все повече бременни майки и в България. Все още любопитен за минувачите по улицата, той често се оказва познат на възрастните жени, които помнят „цедилките” на своите майки и баби. Напоследък той набира популярност сред родителите, които научават за ползите от честата физическа близост с бебето (бебетата) си и същевременно не желаят да пропуснат и ежедневните си задължения.

За пръв път, мисля, видях слинг във фотография на африканска майка, която освен дете на гърба си, носеше и съд на главата си. По-късно моя позната сподели с мен, че е намерила в слинга улеснение при отглеждането и кърменето на двете си деца и когато наближи време да родя, по-скоро от екстравагантен интерес, отколкото от друго, отидох до кинкалерия и магазин за платове и заедно със свекърва ми направихме два слинга с халки – син за таткото и розов – за мен. Когато Оги се роди и установих, че не е чел книгите на Спок за отглеждане на деца, наред кърменето на поискване и по-късно – съвместния сън, в нашето семейство намери място носенето на детето. И то много.

Детето ми още със своята поява на бял свят категорично заяви, че желае интересни и интензивни взаимоотношения с родителите и за нас, особено като майка и баща на новородено, беше очевидно, че той просто има нужда от близост. Единственият начин, който открихме да работи за всички и който премахна коликите и плачът, както и позволи да бъде сготвено или да не се спира по време на разходката на всеки пет метра, беше да го носим в слинговете, които така или иначе си бяхме направили.

Слингът ме улесни при кърменето – деликатно, ако имах нужда от това навън и бързо и лесно вкъщи, докато правя нещо друго междувременно. Така се влюбихме в носилките за бебета и експериментирахме с почти всичко, до което успяхме да се докопаме – кенгура, май-таи, слинг-шал, слинг с халки, дори и парчета плат без никакви „гарнитури”. Аз тържествено си обещах, че със следващото дете вместо един куп пластмасови ненужни щуротии ще си дам шанс „да обиколя света”, като изпробвам всяка носилка, която видя.

roditelstvoto kato obvurzvane

За мен е удоволствие да разкажа, каквото знам, като ще се радвам да науча и видя още, защото, за щастие, начините да носиш бебе са толкова много и различни, че трудно можеш да ги изучиш само с едно.

Заедно с някои общи факти, тук ще изброя носилките тип „слинг“, които са ми известни. Това са все приспособления от мек плат, подсилени понякога с халки, а понякога и само с бебе. Ще забележите, че всички съвременни носилки – със специална кройка, затягащи механизми и прочие – до една са вариации на старите и меки такива, за съжаление често с повече недостатъци, отколкото подобрения. Ето и информацията за видовете слинг, както съм я систематизирала аз най-вече за собствено улеснение в общуването с други родители.

При поставянето на детето за негови сигурност и удобство, както и за здравето на вашите рамене и гръб е изключително важно да бъдат спазени следните условия:

  • Позата на поставяне да бъде избрана съобразно възрастта и етапа от развитие на детето – пози, в които главичката не се поддържа ефективно и стабилно от плата са крайно неподходящи и непрепоръчителни за малки бебета.

  • Платът да бъде равномерно разпределен и разстелен по тялото на носещия и детето, защото всяко натрупване на насъбрана материя може да доведе до неудобство и болки.

  • Дихателните пътища на бебето да са свободни, брадичката му да не е прибрана към тялото и главичката му да не е покрита.

  • Гръбчето му да не бъде изправяно от слинга, а чрез плата да бъдат следвани естествените извивки и дъги на тялото.

  • Слингът да е пристегнат добре, така че дупето на детето да е на нивото на пъпа на носещия и носилката да не се смъква надолу с товара си. Слингът трябва да е така завързан, че да можете да си поемете мнооого дълбоко въздух, не повече. Всичко над това е разхлабено завързване и може да ви донесе болки.

  • Да са спазени съответните специфични условия при поставянето на детето във всеки вид слинг, защото разликите във вида му носят и разлики в поставянето на човечето.

  • Родителят да не се притеснява прекомерно – по-скоро звучи малко по-сложно, отколкото е. Често почти съвършенство се постига с няколко опита.

roditelstvoto kato obvurzvane

Слинг шал това, което ползвах за първите месеци за своето дете. Може да бъде направен от различни видове плат – разтегливи и неразтегливи. В основата си представлява продълговато парче плат с дължина обикновено поне 3,5м. Препоръчителната ширина е поне 70 см. Позволява много начини на връзване, съответно и по-добро нагаждане към ситуацията и фигурите на бебето и родителя. В началото е възможно да е по-трудно за носещия, тъй като изисква малко повече практика в поставянето на слинга, а после и на бебето в него. Обикновено само след няколко упражнения по правилно поставяне всеки слинг се превръща в безценен източник на утеха за човече с колики и за нетърпеливата му за други дейности майка. Удачен вариант за носене на гръб и за по-голямо дете, като за още по-голямо удобство, родителите биха могли да се снабдят с тъкан или друг неразтеглив вид, който да осигурява по-голяма здравина.

NB! Носенето на бебе/дете в слинг е умение, което дори при порастнало дете остава валидно и при удобен случай продължава да се отплаща. Няма да забравя колко ме развесели снимката на майка, носеща на гърба си заспалото си 6(!)-годишно дете на плажа, увито в хавлия.

Интересен факт: Слингът шал има различни имена на различните места, където го познават. Той е може би най-разпространения измежду всички слингове, тъй като за използването му не е необходимо нищо друго освен бебе, продълговато парче плат и изобретателност в рамките на здравословното за детето и родителя. В Мексико – „ребозос“, Перу – „мантас“, Африка – „кангас“, Индонезия – „селендангс“. Функцията му е една и съща навсякъде и от край време бебетата са носени в него, за да бъдат кърмени и в безопасност.

Слинг с халки – направен от продълговато парче плат, промушено през две халки и при необходимост пришито в горния край за повече сигурност. Предимството му е безкрайно лесното поставяне, както и по-малкият обем в сравнение със слинга шал, например. Недостатъкът – има по-малко варианти на „връзване”, съответно и ограничения – по-трудно (но не и невъзможно) носене на бебето на гръб, както и натоварване предимно на едното рамо поради характерните му особености. Позите, в които можете да носите човече в него са освен посочената на гръб, така и легнала – “люлка” за новородено, на хълбок за дете над 6 месеца и с лице към носещия – с крачета разтворени като жабче.

Слинг „Май Тай“. Май Тай – слингът е най-разпространеният измежду т.нар. „азиатски“ носилки. Смело бихме могли да предположим, че от него водят началото си кенгурата. Представлява правоъгълно парче плат с четири срещуположни продълговати ленти, които обикалят тялото на носещия, както при кенгуруто, но без болките в кръста. Детето може да бъде носено в поза с лице, с гръб към носещия и на гръб. Предимство – също се поставя изключително лесно и натоварва равномерно гърба и рамената.

NB! Напоследък все повече съвременни изследвания и специалисти ортопеди изтъкват важността от избора на носилка за бебе. Кенгурата не предоставят нито на носещия, нито на детето удобството и близостта на слинга. Те са разработени така, че детето не стои в тях, както е при слинга, а буквално „виси”. Важно е това, в което ще бъде носено бебето, да бъде подбрано с внимание и грижа. Не всичко, което се предлага в търговската мрежа е добро и сигурно за вас и детето ви.

roditelstvoto kato obvurzvane

Слинг „Онбухимо“ е японски слинг, по-широко използван след войната. Изглежда по същия начин като май тай, но има две халки и две захващащи ленти, го прави още по-лесен за употреба и от него. В България не съм срещала, но предлагам да въведем в широка употреба.

„Подеги“ слинг така нареченият „корейски“ слинг, който има общо както със слинга шал, така и с май тай. Те са по-обемисти от другите два азиатски слинга, но това ги прави по-поддържащи и им позволява да предложат интересни варианти за поставяне на детето, както и за неносене на друго покривало през зимата. Подбрани в правилен десен, биха могли да бъдат приятно допълнение към дрехата на родителя.

Слинг тип „торба“ – един от най-бързите варианти за поставяне на бебето. Представлява продълговато парче плат, вариация на слинга-–ал, чиито краища за зашити по дължината му, така че да образуват джоб, в който да бъде поставено бебето. Подходящ за новородено, за съжаление предоставя малко позиции на поставяне, но това не пречи на опитен и непридирчив родител. Наречен още „тръба“ или слинг- джоб, често бива предпочитан от татковците, тъй като не изисква умение за връзване на вратовръзка, а просто „надяване”.

Тук му е мястото да споменем и българската цедилка, която много наподобява май тай-слинга и която нашите прабаби са използвали, съчетавайки успешно майчинството с работата, за която са били така необходими. Все още има места у нас, където тези носилки могат да се видят.

Никога не съм съзнавала, че с бебе/дете и плат може да съществува такова разнообразие, преди аз самата да имам едно вкъщи. Вярвам, че носи не само улеснение на родителя, но и му подарява едни от тези мигове, за които после копнее, защото не се връщат.

Съществуването му за мен е поредното доказателство, че стига да желае, за човек не е необходимо да се превърне в роб на родителството, а просто в участник в най-ненормалния и щур купон на света.


Още за слинга:

eurobabysling   Слингът – с бебе до сърцето

   На път с кърмаче

   Танцът мама и бебе



FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,007 преглеждания

Comments are closed.