Слингът – с бебе до сърцето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

бебе в слинг

Бебето вече се е родило. Отминали са първите два месеца и вие сте се адаптирали към новата си роля на родител. Решавате да навестите приятели, които живеят в съседен квартал? Или пък ви се налага да отидете до поликлиниката? Спешно трябва да отскочите до магазина, а няма на кого да оставите бебето си? Да- а- а, в някои случаи детската количка и автомобилът се оказват крайно непрактични. Единственото ви спасение е да вземете детето на ръце или още по-добре – да го сложите в специално бебешко кенгуру или в т. нар. „слинг” (широка кърпа, с която бебето се привързва към тялото на единия от родителите) и да потеглите.
 

Боливийко бебе в слинг 
Боливийско бебе в традиционен слинг.

В много народи по света родителите носят децата със себе си в продължение на две -три години – завързани за тялото в домашно приготвени люлки, в плетени кошници или привързани за тялото си с ръчно тъкани шалове. Дългогодишната практика на тези родители е доказала ефективността от носенето на бебето: колкото по-продължително време се носи детето, толкова по-малко плаче то и толкова по-спокойно е. За новороденото няма нищо по-приятно от това да усеща близостта на мама, да е потопено в аурата й, да чува пулса на сърцето, което то е слушало в продължение на девет месеца.
 

Закономерности, свързани с носенето на бебето в слинг 

1. Бебетата, носени в близост до майка си, са по-спокойни и плачат по-малко. И ако при нас, европейците плачът на бебето трае с часове, то при други народи той трае броени минути и се смята за нещо тревожно.

2. Бебетата, носени в близост до майка си, учат повече. Щом мъниците плачат по-малко и разполагат с повече “свободно” време, какво мислите, че правят? Изучават това, което виждат. Усещането за сигурност им дава възможност да общуват спокойно с външния свят. Детето се учи на самостоятелност, като избира само какво да види и се крие се от онова, което го плаши.

3. Бебетата, носени в слинг, са по-организирани. Обкръжението в утробата на майката автоматично регулира нуждите на бебешкия организъм. С раждането тази организация се нарушава. Колкото по-бързо помогнете на бебето отново да влезе в крак с тази система, толкова по-бързо то ще успее да се адаптира към света извън майчината утроба.

4. Бебетата, носени в близост до тялото на един от родителите си, стават по-социални и по-общителни.  Те виждат това, което вижда мама или тате, чуват онова, което той/тя чува и понякога чувстват това, което родителят чувства. Носеното дете наблюдава изражението на лицето на човека, който го носи, движи се в неговия ритъм и влиза в ритъм с емоционалното състояние на човека, до когото е притиснато.
Тези деца се чувстват по-близки до света на родителите си, защото те вършат нещата, които мама или тате вършат.

5. Бебетата, носени на ръце, са по-интелигентни. Преживяването на обкръжението стимулира нервните окончания на детския мозък, по този начин той расте и се развива. Понеже детето по интимен начин се въвежда в света на родителите си, то се чувства като част от всеки избор, който възрастният прави.

6. По-чувствителните родители усещат бебето като част от себе си, когато то е потопено в ауратата им (енергийното поле). Това им дава съвсем ново ниво на общуване с малкото същество; позволява им да откликват на нуждите му (както е с  Естествена Бебешка Хигиена) и да го разбират.

 

Бебе в слинг

Носенето на бебе в слинг или кенгуру е изключително удобство, когато ви се налага да пазарувате или да се придвижвате из тълпата. Когато детето ви стане на възраст между една
и две години и детето започне да ходи само носенето на детето в слинг е добре за неговата безопасност. Забързаните хора обикновено не обръщат внимание на малките човечета, които „се мотаят в краката”.  Докато стоите на летището например детето, носено от мама или тате се чувства в безопасност и е щастливо.

 

Вижте как може да си направите слинг сами

 

http://sling.beinsa.info/

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

2,815 преглеждания

Comments are closed.