• No categories

Необичайни рецепти с обичайните къпини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Рецепти с къпини

 

Къпиново кули

recipe-image-legacy-id--4573_11

Продукти:

250 гр. пресни къпини
50 гр. кафява захар
1/2 ч.л. ванилов екстракт

Поставете къпините и захарта в малка тенджера с 100мл вода и кипнете. Оставете сместа да къкри около 5 минути, докато плодовете омекнат напълно. Свалете от котлона, добавете ванилията и оставете да се охлади.
Прехвърлете сместа в кухненски робот и пасирайте до пюре, което внимателно прецедете през сито.
Можете да сервирате топло или студено, а можете да го съхраните в хладилника до три дни, а във фризера до три месеца, като го сложите в плътно затворен съд.

Ако предпочитате класическия начин на консервиране, налейте кулито горещо в бурканчета от детска храна, затворете със здрави капачета и кипнете за 5 минути, за да се стерилизират.

Пикантно къпиново чънти

recipe-image-legacy-id--1067589_12

Продукти:

500 гр. къпини

140 гр. кафява захар (ако къпините са добре узрели и по-малко)

100 гр. червен лук, ситно нарязан

3 с.л. настърган пресен джинджифил

2 с.л. дижонска горчица

150 мл бял винен оцет

подправки – сол, черен пипер

Сложете всички продукти без оцета в подходяща тенджера и варете на умерен огън, докато къпините омекнат. Прибавете подправките и оцета и оставете сместа да къкри без капак още 20 минути. Горещата смес се прехвърля в сухи, затоплени буркани и се затваря веднага. Бурканите се оставят обърнати с капачките надолу до пълното им изстиване.

Този сос е прекрасна добавка към зимните ястия с печено месо и дивеч.

Къпинова напитка с цвекло

Продукти:cropped-winter-warmer-smoothie

250 мл кокосова вода

щипка канела на прах

щипка смляно индийско орехче

1 ч.л. настърган пресен джинджифил

1 с.л. обелени конопени семена, прясно смлени

2 резена варено цвекло

шепа къпини

1 круша

шепа прясно зеле

В блендер сложете кокосовата вода, подправките и останалите съставки и пасирайте докато се получи еднородна смес. Ако е нужно добавете още кокосова вода, за по-лека и рядка консистенция. Сервира се веднага. Тази напитка е богата на минерали и витамини и с нея успешно можете да замените сутрешната или следобедната чашка кафе, тъй като има отличен тонизиращ ефект.

Къпини и сливи в розмаринов сироп

recipe-image-legacy-id--3889_11

Продукти

100 гр. кафява захар

50 гр. мусковадо

2 лимона

4 малки клончета розмарин

4-5 добре узрели сливи

300 гр. зрели къпини

Сложете захарта с 250мл студена вода и загрейте внимателно като бъркате непрекъснато, докато захарта се разтвори напълно. Оставете да заври и варете 10 минути, докато количеството се редуцира почти наполовина. Добавете предварително изцедения лимонов сок, и настърганата кора от двата лимона, клонките розмарин и почистените и разполовени сливи. След като сливите омекнат, което става за около 10 минути, добавете и къпините. Разбъркайте внимателно и сервирайте в купички с топка сладолед.

Можете да приберете така приготвеното сладко и за зимните месеци, като още горещо го насипете в малки бурканчета, затворите със чисти и сухи капачки и обърнете, за да вакуумират от топлината.

рецептите са адаптирани от www.bbcgoodfood.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

6,515 преглеждания

Comments are closed.