• No categories

Необичайни рецепти с обичайните къпини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

blackberry

Един от най-евтините и достъпни горски плодове в края на август и началото на септември са къпините. Диворастящите в горите са дребни и в изобилие, а култивираните се отличават с едрите си и сочни плодове по градините на крайградските къщи и вили.

Да си наберете не е трудно, а ако изберете горските, ще се заредите с добро настроение в бонус на една незабравима разходка сред природата.

За да приготвите вкусни напитки, сладка и сладкиши с къпини е необходимо да си наберете пресни, лъскави и твърди плодове. Сред диворастящите храсти избягвайте тези, които растат покрай оживени пътища. Не берете плодове от най-ниските части на храстите, защото вероятността те да са обилно “поляти” от преминаващи кученца и недобросъвестни туристи е голяма.

Когато ги берете внимавайте да не наранявате целостта им и по възможност го правете в слънчев ден, така че плодовете да са сухи. Така дори и да не успеете да ги обработите кулинарно същия ден, ще удължите трайността им. Не ги съхранявайте повече от 2-3 дни, тъй като те все пак са доста нежен плод, който не се чувства добре  в хладилника, затова съхранявайте на стайна температура или в някое по-хладно помещение.

Най-лесния начин да съхраните тези истински черни перли е да ги замразите. Така ще запазите ценните им качества и витамини, а за употребата им дори няма да се налага да ги размразявате.

Къпините са идеална компания на печени меса, птици и дивеч, като от тях се приготвят различни сосове, с който се гарнират, а къпиновото кули е невероятна добавка към домашен сладолед, палачинки и други кремове и леки сладкиши.

Къпиновката е напитка, която знаем от нашите баби, приготвя се лесно и не изисква никакви специални кулинарни умения. Просто наредете къпините в подходящ стъклен съд като редувате ред плодове, ред захар и оставете на слънце за около седмица, като ежедневно разтръсквате съда. След това долейте с водка или домашна ракия и ще имате прекрасно на цвят, ароматно и леко дамско питие за студените месеци. (По същия начин можете да направите плодов ликьор с боровинки, вишни, малини).

Вижте рецептите с къпини  на следващата страница 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

6,510 преглеждания

Comments are closed.