Недоспиването води до напълняване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sun-600x400

Недостатъчното време, което отделяме за почивка и сън отслабва съпротивителните сили на организма, прави ни нервни, вяли и по-пълни. До това заключение стигнаха шведски учени, които са наблюдавали здравословното състояние на хора, работещи на смени, както и такива, които често пътуват и им се налага са сменят различни часови пояси. Според тях дори една безсънна нощ е в състояние да отключи гени в мастните тъкани, които драстично увеличават вероятността от напълняване. Недоспиването се свързва и с риска от отключване на диабет тип 2.

Това съобщава в. “Индипендънт”.

Учените са открили още, че прекъсването на нормалния цикъл на съня може да се отрази негативно върху метаболитните процеси в организма и да предизвика трайни проблеми в здравословното състояние на хората.

“Открихме доказателства, че това може да е свързано с промени в биологичния часовник, който регулира 24-часовия ритъм, определящ как тези ключови тъкани използват метаболитното гориво и реагират на стимули”, пояснява ръководителят на екипа д-р Джонатан Седернес от университета в Упсала.

Досега беше установена връзка между загубата на мускулна маса, диабет и напълняване при работещите на смени хора.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,170 преглеждания

Comments are closed.