Колко важно е майките също да спят достатъчно?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

sun-maiki-zdrave

Да ви говорим за ползите от съня, при положение, че у дома си имате най-яката аларма, която безотказно и настойчиво ви буди поне по няколко пъти на нощ си е чиста проба самоубийство. Но все ни се прииска да припомним отново на всички жени, майки и баби, които покрай грижите за малките ни съкровища, често са склонни да пренебрегват своето здраве, което по никакъв начин не е от полза и за мъниците, че сънят е важна работа.

Защо все пак да спим достатъчно и колко, всъщност, е достатъчно?

–          Сънят е важен не само за умственото здраве, но проучванията показват, че от него зависи и телесното ни тегло, а също и хранителните ни навици.  По-малко от 6 часа нощен сън води до енергиен дисбаланс и напълняване.

–          Ако системно не си доспиваме, по-често изпитваме глад и се храним с по-мазни и калорични храни. Жените, които не си доспиват консумират с 400 калории повече на ден от тези, които спят достатъчно.

–          Намаленото количество сън влияе на два важни хормона, от които зависи апетита – лептин и грелин. Вторият стимулира апетита, а първият изпраща сигнали на мозъка, че сме се нахранили. Когато не се наспиваме, нивата на грелина се увеличават, а на лептина намаляват.

–          Когато не си доспиваме нивото на кортизол също търпи колебания, това стимулира организма да складира повече мазнини в областта на корема.

–          Късното лягане е причина и за късното ядене.

–          Недоспиването може да понижи инсулиновата чувствителност, което може да довеве до промяна на нивата на кръвната захар и дори до диабет тип2.

–          Липсата на достатъчно сън повишава риска от високо кръвно налягане при жените и намалява имунитета.

Ето защо, мили мами, спомнете си правилото за 8-те часа сън и егоистимно си го изисквайте. Бебето ще порасне така или иначе, но никой няма да може да ви върне здравето, красотото и доброто самочувствие и ако хубавато време навън ви изкушава да излезете с детето на разходка, проверете дали и на някой друг ваш близък не му се прави същото, а още по-добре зарадвайте баба и дядо с по едно внуче за уикенда, а вие гушкайте ефективно възглавницата.

 

По материали от интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,917 преглеждания

Comments are closed.