Най-малкото дете в семейството, e най-големият веселяк

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bratq-i-sestri

Има много теории за отглеждането на деца. Сред тях е и една, според която за изграждането на характера на детето е от значение поредността на раждане на децата в семейството. Тази теория е формулирана за първи път от Алфред Адлер. Тя е причината за редица изследвания, подлагащи на сравнение личността на децата в семейството.

Според едно подобно проучване най-малкото дете във фамилията е най-забавното и с най-развито чувство за хумор. Изследването на YouGov е установило,  че чувството за хумор е по-силно изявено при по-малките братя и сестри, и по-приглушено при по-големите и първородните деца в едно семейство. Това, според изследователите, е така, защото обикновено по-големите деца израстват с  по-развито чувство за отговорност, което се изразява в сериозно държание и възприемане на ежедневните ситуации, за разлика от по-малките, които са склонни да се шегуват доста по-често, дори и в сериозни ситуации.

По-голямата ти сестра е най-ценният ти подарък

Проучването показва също, че по-малкото или най-малкото дете е склонно да контактува с околните доста по-лесно и е сравнително по-спокойно, в сравнение със своите по-големи братя и сестри.

Другият интересен фактор, който това проучване е установило е, че по-голям процент от по-големите братя и сестри считат и приемат за своя отговорност да се грижат както за себе си, така и за по-малките, което не важи за вторите.

Успоредно с това обаче, по-малките деца в семейството са по-спокойни и по-креативни по отношение на живота като цяло.

Брат ми – чудото, без което не мога!

Естествено условията, в които децата растат и се отглеждат също влияят на тези взаимоотношения, а семейните фактори са определящи, когато става дума за развитието на личностните черти, които децата формират през годините в децата. В някои случаи дори само разликата във възрастта е достатъчна, за да се формират съществени различия в характерите, макар в повечето случаи тези процеси да са силно повлияни и от вътрешния семеен климат и взаимоотношенията между членовете на едно семейство.

 Данни за изследването можете да видите тук.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,634 преглеждания

Comments are closed.