Малките деца, рисуването и фината моторика

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

draw_asphalt_boy

Детето на четиринайсет месеца прави най-различни драсканици, ако му предоставите материали за рисуване и достатъчно време да твори. След втората си година те започват да правят различни рисунки – ако нарисуват кръг, те биха могли да нарисуват очи, нос и усмихната уста. След това коса, уши и тяло на човече.

Рисуването подобряван фината моторика на децата, развива въображението им, помага им да дадат външна изява на усещанията и мислите си. Затова е важно да започнете да рисувате с детето и да го учите как да изобразява различни обекти.

5 начина да облекчим стреса у децата

Ето някои съвети за започване на рисуване с малки деца:

  • Според някои родители е добра идея да започнете с рисуването, когато детето вече може да седи стабилно и има достатъчно стабилни мускули на гърба, които да го държат в права позиция за по-дълго време.
  • Изберете средства за рисуване, които лесно оставят следи – меки пастели, маслени пастели, тебешири или флумастери. Уверете се, че с нетоксични и от висококачествени материали, защото детето със сигурност ще иска да ги опита на вкус, ще ги размаже по ръцете си и ще ги лапа.

Когато думите липсват, говорят картините

  • Наглеждайте детето особено, ако все още слага предмети в устата си.
  • За малките деца е по-удобно да рисуват върху малка масичка, а не върху вертикална повърхност, защото все още нямат добър контрол върху ръцете си и масата им действа като опора. Ето защо не бързайте с купуването на художнически статив, а сложете малкия творец на масата в дневната или на неговата малка масичка за хранене. Рисуването на вертикална повърхност спомага за развитието на силата и стабилността на дланта и китката. След като детето се научи да държи добре флумастери и моливи, маркери, четки), можете да въведете и вертикалната дъска.
  • Дайте на детето време и редовни, повтарящи се възможности да оставя следи с  различни средства за рисуване.
  • Запомнете, че не става дума за това да представят някаква конкретна идея. Те се учат да координират тялото си, ръцете, дланите и пръстите и изучават какво е възможно, когато боравят с всяко средство за рисуване.

Как да разберем дали детето ни има скрити таланти?

 

 

Източник

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,896 преглеждания

Comments are closed.