Как да помогнем на децата да са по-малко стресирани

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Стресът е опасен, а възрастните не са единствените, които страдат от него. На възраст около 5 години децата могат да разпознаят стреса и да кажат, ако се чувстват не добре или под влияние на стрес. Не точно с тези думи, но със сигурност могат да посочат какво и защо ги кара да се чувстват тревожни. Истината е, че децата изпитват стрес дори още по-рано – дори, когато все още не са способни да разпознаят стреса.

Учените смятат, че стресът може да промени мозъчното развитие на децата: едно научно изследване, проведено през 2012 г. открива, че деца, които се намират под силен стрес не могат да се справят толкова добре с ученето толкова добре, колкото другите деца, което на практика означава, че ако детето ви е под стрес, то забавя развитието на своите познавателни и интелектуални умения.

Една от причините децата да се чувстват стресирани, е стресът у техните родители, който им се предава автоматично. Колкото по-малки са децата, толкова по-податливи са на стреса.

Ако децата ви показват симптоми на стрес – необичайна раздразнителност, честа смяна на настроенията, оплакване, плач, отдръпване от игри и общуване с приятели и семейство, опитайте да ги успокоите с тези 5 начина, предоставени от психолози:  

№ 1. Спрете

stop_hand

Когато детето показва признаци на стрес, едно от първите неща които можете да направите, е да му дадете миг почивка, в който да се откъсне от ситуацията и да се успокои. Помогнете му да намали темпото с малки и прости техники на дишане – вдишвайте и издишвайте бавно, после по-бързо, после-още по-бързо и после отново бавно.

Едно от най-важните неща, което трябва да направите, е да отдръпнете детето от ситуацията, която го е довела до стрес.

5 начина да спрете да крещите на детето

№ 2. Излезте от къщи

mom_kid_legs_out

Отидете в парка, на площадката, на полянка, край река, на разходка , покарайте колелета – помислете за място или занимание, което детето ви обича и което би му помогнало да се отърси от стреса по-бързо. Физическото натоварване винаги помага  да се освободим от напрежението много по-бързо, затова  едно от първите неща, които трябва да направим е да накараме детето да се раздвижи.

Две от лекарствата, които помагат при напрежение са природата и движението. Като изведете детето навън вие комбинирате и двете. Измислете някакво занимание, което детето ви харесва (в повечето случаи децата обичат да се движат), не го карайте да прави упражнения, които а му скучни.

Помогнете на своето дете да стане по-самостоятелно

№ 3. Започнете да творите

potato_stamp

Психолозите са открили, че децата от всички възрасти реагират особено добре на творчески занимания, като изрязване, лепене, правене на колажи, рисуване и т.н. Съберете няколко стари списания и му покажете как да изреже картинки и да създаде своя собствена композиция. Заниманията, които го държат ангажирано и вглъбено му помагат да се справи със стреса.

Когато децата творят, те подсъзнателно дават воля на емоциите и чувствата си. Това им помага да ги опознаят и да се справят с негативните състояния.

 Децата и истериите 

№ 4. Силна прегръдка

tumblr_m3mc08s8kv1rtjmzwo1_500

Освен да прегръщаме децата си, трябва да и да ги научим да се успокояват сами. Да им покажем, че могат да се прегръщат сами, когато имат нужда да се почувстват по-добре. Умението да обичат себе си се възпитава от съвсем ранна възраст.

Като ги научим да се прегръщат и да се потупват сами по гърба им даваме сензорно усещане за обич и подкрепа, от което имат нужда в моменти на стрес. Помислете – дори ние, възрастните, се прегръщаме съвсем несъзнателно, когато сме напрегнати или стресирани – обвиваме ръце около тялото си.

 Да отгледаме щастливо дете

№ 4. Намасте

kid-yoga-chudo-golqmo

Децата, които обичат тихи занимания, най-вероятно биха се почувствали веднага по-спокойни, ако им предложим няколко йога упражнения и практики. Йога ни кара да се вглъбим в себе си и да се успокоим, да достигнем емоционална стабилност и осъзнатост за собственото си тяло и дух. Научно изследване в Америка през 2005 г. открива също, че йога помага на децата да подобрят резултатите си в училище.

Добра идея е да помогнем на  децата си да си изградят ежедневен навик да се занимават с неща, които ги карат да се усамотяват и вглеждат в себе си, точно както е полезно да ги възпитаме да се движат ежедневно. Ако детето открие какво му помага да се утеши и успокои, това е едно добро начало на собствените му умения да преодолява стреса.

Превод и адаптация от www.huffingtonpost.com

  

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

40,213 преглеждания

Comments are closed.