Когато думите липсват, говорят картините

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nerodena - 1

Издадената в Мюнхен през 1994 г. едноименна публикация от проф. Гертрауд Шотенлоер разяснява спецификата на терапевтичната дейност с креативни творчески методи и средства, т. нар. Арттерапия, провеждана от Художници – Терапевти.

Става дума за термин, с който най-общо се обозначава терапевтична дейност с клиенти/пациенти, която се провежда под формата на индивидуален творчески процес. Създадените в този процес картини не са неговата цел, а непрекъснато променящ се посредник между терапевт и клиент, който подпомага общуването между двете страни. Рисувайки една картина, творецът осъществява също така диалог със своето вътрешно Аз, давайки на душата си свободен изказ, посредством цветовете.

Творческата дейност стимулира креативното мислене на човек, а по този начин и креативното търсене на разрешения в трудни ситуации. Изкуството и творчеството, като естествено залегнали в човешката същност, стимулират положителните емоции и преживявания у нас, разгръщането на вътрешния ни потенциал.

Арттерапията има различни методи на приложение. В определени случаи се набляга върху самата творческа дейност. Картините се разглеждат в тяхната цялостност, като под внимание се вземат моментното психическо и емоционално състояние на твореца, житейската ситуация в която се намира, или актуални теми, които го вълнуват. Целта на терапевта е да изслуша клиента – какво го е вълнувало по време на създаването или какви асоциации събужда в него плода на творческата му дейност. По този начин терапевтът подпомага клиента в процеса на себепознание. Креативната дейност ни помага в търсенето на отговори или изходи от житейски кризи, в приемането и преобразуването на болката, в откриването и премахването на блокади, в преодоляването на загуби и травми, в освобождаването на енергията и намирането на собствен път.

Център за Творчество и Терапия „Неродена“ в София е място, което вдъхновява и дава нови импулси за творческа дейност в различни насоки. Там се предлагат курсове по Творческа терапия и различни тематични семинари. Освен терапевтичната дейност Центърът предлага творчески групи и курсове по изобразително изкуство за всяка възраст. Най-малките творци (3-6 г.) имат възможността да творят с мама и татко, или в малки групи, като чрез креативни игри и творчество се набляга на стимулиране индивидуалното развитие и социални компетенции на детето.

Като ученичка на проф. Г. Шотенлоер, една от създателките на Творческата терапия в Германия, психолог с тридесет годишен опит в областта на Арттерапията, ръководителката на „Неродена“ – Августина Станоева предлага директен достъп до съвременните методи на терапевтична работа с творчески средства. Организирайки семинари и доклади в София, тя поддържа контакта с немските институти за обучение, стимулира обмена на знания и опит между международно признати
и български специалисти.


nerodena - adres i logo

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

1,987 преглеждания

Comments are closed.