• No categories

Лимонови близалки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

59-limonovi blizalki_660x430

Свежарската лимонова рецепта е чудесен пример за нашумелите напоследък малки сладкарски форми като близалките и поп кейковете.

Необходими продукти за 10 – 15 броя:

– 200 г меко масло
– 200 г фина кристална захар
– 1 ч. л. ванилена захар
– 2 ч. л. фино настъргана лимонова кора
– 4 яйца
– 200 г брашно с набухватели

за крема:


– 100 г меко масло

– 1 с. л. крем-сирене
– 1 ч. л. настъргана лимонова кора
– 2 с. л. лимонов сок
– 200 г пудра захар

за украса:


– 200 г бял или тъмен шоколад

– 1 с. л. кокосово масло или слънчогледово олио
– захарно тесто или цветни захарни перли
– клечки за близалки от Xcerx

Начин на приготвяне:

1. Маслото се разбива на пяна със захарта. Добавят се едно по едно яйцата, ванилената захар и лимоновата кора. Слага се пресятото брашно, внимателно се разбърква и се сипва във форма с диаметър 26 см. Пече се на 170˚ С за 40 – 50 мин. Охлажда се, най-добре за 1 нощ в хладилника.

2. Маслото за крема се разбива с крем-сиренето и захарта. Добавят се лимоновият сок и лимоновата кора.

3. Блатът се натрошава и се разбърква с лимоновия крем. От сместа се оформят еднакви топчета или други формички с помощта на силиконови или метални форми за сладки. Слагат се в хладилника за 2 часа.

4. Клечките за близалки се потопяват първо в стопен шоколад и тогава се набождат в близалките. Отново се охлаждат 10 – 15 мин.

5. Останалият шоколад се разбърква с кокосовото масло. В него се топват близалките и се гарнират със захарните перли и се оставят да се охладят.

За свежата рецептата благодарим на:

menu logo
   списание Меню
  www.menumag.bg


Още от Вкусно:

malini   Малините – 6 хранителни ползи

   Варено телешко със зеленчуци в гювечета

Recepta 6   Бързи пълнозърнести питки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

2,974 преглеждания

Comments are closed.