Кръвен тест ще установява синдром на Даун

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pregnant-women

Кръвен тест е на път да замени досегашния биохимичен скрининг за диагностициране синдрома на Даун, провеждан през бременността, твърдят европейски учени.

При развитие на синдрома на Даун в кръвта на майката се отделя фрагмент от ДНК, чието наличие може да се регистрира при обикновено кръвно изследване, се съобщава в доклад, оповестен в Nature Medicine.

При синдром на Даун се отчита допълнителна хромозома в 21-та хромозомна двойка. При хора със синдром на Даун се наблюдава забавено умствено и физическо развитие. При тези хора има висок риск от наличие на редица заболявания. Характерни са пороци на сърцето, проблеми със слуха, чести респираторни заболявания, тиреоидни заболявания, болест на Алцхаймер, левкемия, проявяващи се още в детска възраст. Продължителността на живота при хората със синдлом на Даун, за съжаление, е кратка.

Новият кръвен тест не крие рискове за бременността в сравнение с досегашните методи за провеждане на биохимичния скрининг, за осъществяването на който се налага взимане на проба от околоплодните води чрез амниоцентеза или плацента чрез хорионбиопсия.
Източник: zdravennavigator.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Събития

1 899 преглеждания

Comments are closed.