• No categories

Киш с аспержи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Kish s asperji

Екстравагантният вкус на аспержите в този киш е приятно допълнен от пикантната сладост на лука и сирената в него.

Необходими продукти за 6 – 8 порции

– 500 г зелени аспержи

– 4 с. л. масло

– 2 с. л. зехтин

– 500 г лук, нарязан на полумесеци

– 1 с. л. захар

– 2 яйца

– 100 мл сметана

– 50 мл прясно мляко

– 1 с. л. листа от мащерка

– 8 кори за баница на сач или други точени

– 200 г настърган овчи кашкавал

– 4-5 чери доматчета или резени домат

– 2 с. л. настъргано пармиджано или кашкавал

– ½ ч. л. морска сол

Начин на приготвяне

1. Аспержите се подрязват в основата и се пускат във вряща подсолена вода за 3 мин. Отцеждат се и веднага се заливат с ледена вода, за да не потъмнеят. Подсушават се.

2. Загряват се 2 с. л. масло и зехтинът. Слага се лукът и се разбърква на умерен огън 10 – 12 мин, за да се карамелизира. Сипва се захарта и се разбърква още 1-2 мин. Посолява се на вкус.

3. Яйцата се разбиват леко заедно със сметаната млякото, мащерката, солта и шарен пипер на вкус.

4. Останалото масло се стопява и с него се намазват корите. Слагат се една върху друга в кръгла тавичка за печене, като краищата им остават отвън и се разминават.

5. В корите се сипва лукът, отгоре се поръсва пармиджаното. Сипва се яйчната смес и краищата на корите се завиват навътре на стегнат борд, който се намазва с разтопено масло. Отгоре ветрилообразно се подреждат аспержите заедно със срязаните на две доматчета.

6. Слага се да се пече във фурна, загрята на 180° С за 30 – 40 мин., докато порозовее.


Рецептата е предоставена от сп. Меню


Още рецепти: 

dreamstimefree   Филе от хек

macadamia-caramel   Карамелизирана макадамия

pecheni-kartofi   Печени картофи с чеснов сос

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

2,431 преглеждания

Comments are closed.