Къпане на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_baby-bathing.jpgКъпането на бебето би трябвало да е един от най-прекрасните моменти на неподправено щастие за младите родители, а вместо това тази задача ви вдъхва повече страх, отколкото радост. От една страна бебето изглежда толкова уязвимо, от друга сякаш е мисия невъзможна да се справите с всички тези неспиращи движения на шаващото, насапунисано телце във водата.

Но ако следвате тези стъпки, ще станете експерт в областта преди да се усетите:

 • Първо, не е необходимо да къпете бебето си всеки ден, освен ако не му харесва изключително много.
 • Много новородени не обичат да ги къпят, защото не им допада усещането да остават голи. Ако и вашето е от този вид, ще трябва да миете телцето му с напоена гъбичка през няколко дни. Използвайте памучна тъкан и топла вода за очите и лицето и мека хавлия за дупето и ръцете. Можете да почиствате така бебето „на части” – събличайки само определен участък, който миете.
 • Използвайте нежни почистващи продукти с неутрално pH, меки сапуни и лосиони и пяна за къпане, специално създадени за бебета.
 • Кожата на новороденото се изсушава много бързо, затова е добре да разполагате с хидратиращ крем, който да нанасяте редовно за защита.
 • Не е задължително да използвате специален шампоан за косата на бебето.
 • За някои бебета къпането или ваната са изключително релаксиращи, затова можете да включите тези занимания като част от вечерния ви ритуал преди заспиването.

Как да приготвим ваничката за къпане

 • Изберете стая, която е чиста и топла, в която да сложите ваничката за къпане.
 • Поставете я на стабилна повърхност на подходяща височина.
 • Пригответе всичко, от което ще се нуждаете за къпането предварително. Всички принадлежности да са на една ръка разстояние.
 • До вас трябва да имате чиста кърпа за подсушаване и дрешки за след банята.
 • Поставете чиста кърпа на дъното на ваничката, за да не бъде прекалено хлъзгава.
 • Не препълвайте с вода ваничката. Докато свикнете с правилните пропорции, просто налейте не повече от 5 см и оставете ръката, с която подпирате бебето да лежи удобно на дъното.
 • Температурата на водата не бива да надвишава 36°C. Можете да я пробвате предварително на ръката си, но ако не сте уверени, се снабдете с термометър за вана.
 • Потапяйте бебето постепенно като използвате едната си ръка за поддържане на вратлето и главичката.
 • Можете да пълните или изпразвате ваничката с кана, ако сте я поставили на масата далеч от течаща вода, защото така ще си спестите пренасянето на ненужна тежест.

 

izmivna-pyana

Съветът на Здраве

Веднъж щом падне пъпчето, бебето е готово за истинска баня в мивка или в бебешко корито. Каквото и да изберете, не забравяйте да постелете дъното с кърпа, за да го направите по-меко. Къпането е перфектният момент да включите и своя партньор. Това ще му помогне за по-лесното изграждане на връзка с бебето. Съберете всичко необходимо да ви е под ръка, за да не ти се налага да го търсите по време на къпането и се наслаждавайте на емоцията, която доставяте на мъничето.

aroma-0-plus_web

Измивната пяна за коса и тяло от серията Здраве бебе е подходяща за ежедневно почистване на косата и тялото на новородени бебета. Формулирана със съставки с изключително висока толерантност към деликатната бебешка кожа, тя съдържа балансирана комбинация от меки пенители и активни съставки, с цел запазване на хидро-липидния баланс. С екстракт от невен за успокояващо, омекотяващо и предпазващо действие. С неутрално pH, подходящо за кожата на бебето. Продуктът не съдържа парабени, сулфати, ПЕГ, силикони, оцветители, феноксиетанол. 

Виж още:

Рязане на ноктите на бебето
Пъпчето
Грижа за кожата на новороденото
Къпане на порасналото бебе
От какво се нуждая за къпане на бебето си?
Кога да къпя бебето?
Как да се науча да къпя бебето си
Съвети за перфектното къпане
Как да къпем бебето във ваничка
Как да къпем бебето
Как да къпем бебето и какво ни е нужно
Масаж на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

43,559 преглеждания

Comments are closed.