Специална грижа за кожата на новороденото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby-massage

Кожата на вашето бебенце е толкова мека и сладко ухаеща, че едва ли очаквате да я видите в друго състояние. Но обривите, петната, сухите участъци, рождените петна и всякакви други стряскащи на пръв поглед петънца са съвсем нормална фаза от развитието на бебето.


Често срещани проблеми с кожата на бебето

Бебешкото акне при новородените е много обичайно и също както при тийнейджърите е причинено от хормони, но при бебето те са преминали в тялото му от майката. Не се притеснявайте, тези пъпчици са нормални, те не са индикация за бъдещи проблеми и само след няколко седмици ще преминат. Най-добрият начин да се третират, е всъщност да не се прави нищо –  не стискайте, чешете или мажете с агресивни кремове, а просто изчакайте.

Сухата и лющеща се кожа е просто в резултат на падането на мъртва кожа и използването на лосиони в никакъв случай не забързва процеса. В първата седмица сухата кожа се дължи просто на смяната на средата – от околоплодна течност във въздух. През втората седмица причина може да бъде липсата на достатъчно овлажняване и тогава е благоприятно използването на подходящ бебешки продукт. 

Подсичането от пелените лесно се поддава на третиране. Сменяйте памперса възможно най-скоро след като се замърси, измивайте мястото, забърсвайте с влажна кърпа, а после подсушавайте. Винаги нанасяйте подходящ крем против подсичане. Възможно е мокрите кърпички да не са благоприятни за кожа, която се подсича, затова преминете на платнени кърпи.

Erythema Toxicum  – страшно име за един обичаен и доста краткотраен кожен проблем, изразяващ се в зачервени участъци подобно на обрив. Появява се при почти 50% от новородените и започва да се изчиства около 2-ата седмица, като до 4-тия месец е вече напълно изчезнал.

Рождените петна са често явление и се срещат в най-различна големина, форма и цвят. Но дори и най-страшно изглеждащите могат да изчезнат с времето. Ако все пак имате притеснения относно подобно рождено петно, консултирайте се с вашия педиатър.

Млечни корички (бебешка кел)

Ако забележите лющене на скалпа на бебето подобно на пърхут или жълтеникави и кафеникави корички по главата, вероятно става дума за бебешка кел. Няма нужда да се притеснявате – това състояние е нормално и често срещано през първите месеци и не крие никакви опасности.

Млечните корички са вид себореен дерматит по скалпа, чиято поява не е известна, но за сметка на това отминава напълно от 6 до 12 месеца. Не са заразни и не изискват някакво особено третиране. Може да пробвате да масажирате главичката на бебето с бебешко олио или зехтин и да използвате мека четка за зъби за нежно остъргване на скалпа. После обаче трябва да измиете главата с шампоан, за да премахнете излишъка на олио, което може да запуши порите и така да влоши състоянието на кожата.

Също така можете да масажирате с глицеринов крем или такъв на вазелинова основа 2-3 пъти на ден и да изплаквате с подходящ продукт, за да стимулирате скалпа.

Разбира се, ако бебето ви е по-сериозен случай, ще трябва да се консултирате с педиатъра ви, който вероятно ще ви предпише специален шампоан или крем, третиращи себорея. Понякога тези обриви се разпростират по цялото лице и ушите и се лекуват със специални медицински продукти.

 

Виж още:

Обривите от пелени
Рязане на ноктите на бебето

Пъпчето

Къпане на порасналото бебе
От какво се нуждая за къпане на бебето си?
Кога да къпя бебето?
Как да се науча да къпя бебето си
Съвети за перфектното къпане
Как да къпем бебето във ваничка
Как да къпем бебето
Как да къпем бебето и какво ни е нужно
Масаж на бебето
Къпане на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

33,034 преглеждания

Comments are closed.