Как да къпем бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Къпете новороденото с гъбичка през първите седмици докато пъпчето и евентуалното обрязване не заздравеят. В началото бебетата се нуждаят от цялостно миене не повече от 3-4 пъти седмично (защото колко мръсни могат да станат в крайна сметка?), но все пак вечерната баня малко по-късно е един особено добър ритуал, който можете да въведете за преди лягане.

Поставете ваничката някъде, където е удобно за вас (и особено където няма течение) – върху кухненския плот, масата за преповиване или дори на леглото ви. Важно е да държите ваната на такава височина, че да предпазва гърба ви от прекалено навеждане. Дори може да не използвате ваничка, а просто да постелите хавлия под бебето върху удобна повърхност.

Всичко, от което се нуждаете, тряба да бъде на една ръка разстояние. Оставете бебето с памперса (особено момченцата, които пишкат навсякъде, ако не са покрити), докато не сте готови за къпане на тази част. Ако стаята е хладна, дръжте бебето в хавлия и разкривайте само частта от тялото, която миете в момента.

Започнете с лицето на вашето съкровище. Първо вземете по един стерилен памучен тампон за почистване на всяко оченце, като нежно избърсвате от вътрешната страна навън. Останалата част на лицето изплакнете само с вода. Продължете само с вода по вратлето и гърдичките, а после и ръцете, крачетата и гръбчето.

Ръчичките и крачетата могат да се насапунисат с малко количество бебешки сапун. Трябва да изплакнете много добре обаче, защото пяната лесно може да попадне в устата на бебето. Последно измийте гениталиите, за момичетата просто изплаквайте отпред назад със сапун и вода. Възможно е да забележите лека вагинална секреция, което е нормално.

За да измиете косата, първо завийте бебето в суха хавлия и го задръжте над ваничката или мивката. Използвайте чаша, с която да поливате с топла вода главичката и малко количество шампоан. Изсушете телцето и главата и ако е необходимо намажете някои проблемни участъци с крем, преди да сложите памперса, чисти дрехи и да повиете бебето.

Виж още:

Рязане на ноктите на бебето
Пъпчето
Грижа за кожата на новороденото
Къпане на порасналото бебе
От какво се нуждая за къпане на бебето си?
Кога да къпя бебето?
Как да се науча да къпя бебето си
Съвети за перфектното къпане
Как да къпем бебето във ваничка
Как да къпем бебето и какво ни е нужно
Масаж на бебето
Къпане на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

9,607 преглеждания

Comments are closed.