• No categories

Грис халва (или халва със спелта)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

gris halva

Продукти:

– 900 мл пълномаслено прясно мляко
– 380 гр. кафява захар
– 250 гр. масло (не много солено!)
– 255 гр. пълнозърнесто брашно от спелта или грис
– oбелките на 2 малки портокала или лимони (препоръчваме био портокали в случая!)
– натрошени сурови ядки за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Сварете млякото.

2. През това време, в сух тиган, лекичко карамелизирайте захарта, каето внимавате да не я прегорите, защото ще започне да горчи

3. След като захарта се е разтопила и започне да ухае приятно, налейте горещото мляко (предвидете по-голям съд, защото ще кипне), след като сте махнали тигана от котлона.

4. Оставете млякото и захарта да покъкрят на най-ниската възможно температура (идеята е захарта да се разтопи, а млякото да остане горещо).

5. Разтопете маслото в тиган или тенджера с дебело дъно

6. Добавете спелтата и бъркайте добре с дървена лъжица, така че да не останат бучици. Бъркайте така на средно горещ котлон за около 10-12 минути, докато получите равномерен цвят. 

7. Изключете котлона и добавете настърганите лимонови или портокалови корички.

8. Добавете много внимателно сладкото мляко. Бъркайте добре, сложете капака и го оставете на топлия все още котлон за около 5 минути.

9. Преди да сервирате разбъркайте с лъжица. 

Забележки: 

– Можете да използвате лъжици за сладолед, за да го оформите на красиви топки и да поръсите с натрошени ядки

– Можете да използвате рафинирана спелта, вместо пълнозърнеста. Така халвата ще стане по-светла.

– Основното правило при правенето на халва е съотношението 1 част масло, 2 части захар, 2 части спелта и 4 части течност.

– Вместо мляко, може да използвате вода или плодов сок.


Още Рецепти:

   Вкусни рецепти с круши

Pe4ena riba s koparovo maslo   Печена риба с копърово масло и пресни картофи

vegetarianska pizza   Домашна вегетарианска пица

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

4,088 преглеждания

Comments are closed.