11 начина да се пробудите без кафе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

woman_coffee_morning

Обичам кафе особено когато е наистина добро – отгледано устойчиво, прясно изпечено, внимателно приготвено и изпито с усмивка, което води до незабавен прилив на енергия! Но наскоро почувствах, че започвам да се пристрастявам към него и ефектът му все повече спада. Затова реших, че е време да дам на организма си малко почивка.

Спирал съм да пия кафе (за продължителни периоди) и зная, че ще се нуждая от някаква стратегия, за да се справя. Всеки, който е бил пристрастен към кафето, знае, че не е толкова лесно да се откажеш от него. През първите няколко дни симптомите може да варират от пулсиращо главоболие, тежка умора, раздразнителност и депресия до мускулни болки и подобие на настинка. Но след като преминете през този начален период, който според изследователите от института Джон Хопкинс, трае само девет дена, ще се радвате на:

* По-дълбок и спокоен сън
* Събуждате се свежи и пълни с енергия
* Мислите по-спокойно и съсредоточено
* По-уравновесено настроение
* По-стабилна кръвна захар
* По-добър хормонален баланс
* По-добър имунитет
* По-ниско кръвно налягане

За да сме честни, трябва да кажем, че съществуват проучвания, които сочат, че кафето има и много полезни свойства, но нито едно от тези проучвания не звучи особено убедително. Те просто показват наличието на връзка между пиенето на кафе и понижения риск от някои здравословни проблеми, като заболявания на черния дроб, Паркинсон и депресия.

Според мен всеки, който се храни здравословно и поема достатъчно храни, богати на антиоксиданти, не се нуждае от кафе само заради ползите, изтъквани в изследванията. Вярвам също така, че ако наитина обичате да пиете кафе и искрено смятате, че то не вреди на здравето ви, можете спокойно да му се наслъждавате. (Но задължително бъдете честни със себе си!) Както и при повечето правила, свързани с храненето, това, което е добро за един, може да е вредно за друг.

И така без повече предисловия, ето няколко стратегии, които можете да приложите и вие, ако желаете да се освободите от зависимостта си към кафето.

1. Набавяйте си кофеин от чая

Ако не сте готови напълно да се откажете от кофеина, насочете се към висококачествен зелен (или черен) чай, гуаюза или йерба мате (билки, богати на кофеин, срещащи се в дъждовните гори). Това е най-ефективната стратегия, към която съм прибягвал при предишните си опити да спра да пия кафе.

Кофеинът, който се среща в зеления чай или в листата на гуаюза и йерба мате, се различава по химическия си състав от кофеина в кафето, и ви доставя необходимата доза енергия без да ви прави нервни и раздразнителни (ако го консумирате в умерени количества разбира се).

2. Направете си елексир от супер храни

Обединете богати на хранителни вещества храни, като какао, горски плодове, пчелен прашец, кокосово масло, мляко от ядки, билки (виж т.3) и естествен подсладител като меда.

3. Приемайте витамин В

Кофеинът и стресът влияят зле на жлезите, които отделят адреналин, и в същото време намаляват запасите на организма от витамин В. Можете лесно да поправите това, като приемате витамин В комплекс и веднага ще забележите ползите. Можете да възстановите нормалната функция на жлезите, отделящи адреналин, с билки, като мака, женшен, рейши, босилек, родиола и шизандра. Тези билки се използват от хилядолетия насам за повишаване на издържливостта и справяне с умората.

4. Приемайте повече аминокиселини

Храните, богати на аминокиселини ще подобрят баланса на невротрансмитери, а това от своя страна води до по-добро настроение и повече енергия. Много хора увеличават приема на аминокиселини D, или L-Phenylalanine (DLPA), за да се справят със симптомите след отказа от кафе.

5. Пийте вода

Ще се изненадате, ако разберете колко по-свежи и пълни с енергия ще се почувствате, ако доставите на клетките си нужното количество течности и електролити. Пийте вода, прясно изцедени сокове, кокосова вода и яжте храни с високо съдържание на вода (като краставици, пъпеши и други плодове, целина, марули и т.н.)

6. Йога

Много пози в йогата водят до прилив на енергия, но особено полезно е извиването на гърба назад.

7. Танци

Пуснете си музика, усилете я и потанцувайте. Може в началото да ви се стори малко глупаво, но със сигурност след това ще се почувствате пълни с енергия.

8. Заобиколете се с предмети в червен цвят

Според проучванията, червеният цвят носи прилив на енергия.

9. Вземете си студен душ

Студеният дуж определено действа събуждащо, макар че ако навън не е топло, никак няма да ви се иска да се подложите на такова нещо. В краен случай пуснете си топла вода и няколко минути преди да излезете от банята я разхладете.

10. Бъдете в компанията на енергични хора

Обадете се на приятел, който винаги успява да ви разсмее и да ви накара да се чувствате добре. Избягвайте хора, които сякаш изсмукват жизнените ви сили.

11. Изпълнете някоя от задачите си за деня

Завършете нещо, което отдавна сте планирали да направите. Без значение дали става въпрос за книга, почистване, или нещо приятно като планиране на ваканция, ще се почувствате пълни с енергия след като приключите със задачата.

Статията е предоставена от www.organichno.com

Автор: Mina Shahriary за wakeup-world.com
Превод: Рослава Стоянова

Прочетете още:

couple_sing_dance  Здравословните предимства и ползи на танцуването и пеенето

feet_pool  Да се приготвим за плажно парти в 7 бързи стъпки

babysitter_play_kids  10 въпроса, които да зададете на детегледачката си

mother_good_example  15 правила при хранене

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

3,111 преглеждания

Comments are closed.