9 начина да накарате децата …. Да играят, учат и обичат живота

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

boys_explore

Наскоро ме попитаха какво ме вдъхновява лично и като родител. Звучи изтъркано, но това което ме вдъхновява най-силно са моите две деца. Обичам радостта в тях, смеха им, любопитството им е истински обичат живота и изследването на света, откривателството и ученето. Мечтая си да успея някой ден да консервирам всичко това в бутилка, за да го използват в бъдеще, когато пораснат и имат нужда от този ентусиазъм ( а може би няма да е излишно и родителите им да изпият по глътка).

Да, магическата мотивираща отвара би била много полезна, но има ли друг начин да предпазим децата си от натиска на обществото и отклоняващите пътечки по пътя им на щастливи възрастни? Ето моите 9 идеи, които ми помагат да поддържам мотивацията и ентусиазма у деца си за идеите и нещата, които са им истински интересни.

№ 1. Предоставям им големи времеви „балони“ без да прекъсвам заниманията и игрите им и без да се намесвам в тях и да ги насочвам в определена посока. Играта позволява на децата да имат избор, да вземат решения, да избират сами посоката, пространството, да бъдат спонтанни, креативни, да изразяват свободно емоциите си, да се освобождават от стреса и не на последно място да се забавляват. Особено внимавам с извънкласните занимания, за които записвам децата, особено тези, в които заниманията са организирани. Стремя се да давам повече време на децата за свободна игра.

№ 2. Ограничавам „екранното“ време (screen time – телевизия, компютри, таблети, телефони, видео игри….). Съображенията ми тук са две – ефектът от екранните занимания върху развитието на детето и това, че времето, прекарано пред екран би могло да бъде отдадено на доста по-градивно и интересно занимание. Задължително изключваме телевизора, ако не гледаме конкретно предаване и се стремим да гледаме по-малко неща.

№ 3. Наясно съм със силата на думите. Думите на родителите имат силно влияние върху децата, дори когато мислим, че малките уши не чуват въобще. Винаги внимавам какво казвам за децата пред другите и какви случки разказвам, свързани с тях (защото в този момент те могат да ме чуят). Опитвам се да давам оценка на конкретни неща: „Леле! Това беше добър шут! Виж къде отиде топката!“ и да избягвам по-генерални оценки като „Добре! Браво!“

№ 4. Оценявам усилията. Постарала съм се да изградя навик да окуражавам усилията на децата.  Когато насърчаваме децата си, им показваме, че вярваме в способностите им да напредват и стават по-добри. Приемайте грешките им и им показвайте как да се учат от тях. Говорете за тях, обсъждайте ги и им помогнете да направят своите собствени заключения.

№ 5. Интересувам се от интересите на детето. Въпреки, че детските боклукчийски камиони не са ми толкова интересни колкото на 3-годишния ми син, неговото увлечение е важно. Важно е да ги насърчаваме да се занимават с това, което им е интересно. Родителите могат да използват това, за да ги научат за различни неща в различни сфери – да броят, да разпознават букви, да имерват, да говорят и обогатяват речника си, да имитират, да рисуват, да използват едни и същи предмети за различни цели…

Статията продължава на следващата страница…

toddler_sunflower

№ 6. Давайте на детето си възможността да говори за негови тревоги и неща, които го стресират. Както и при възрастните, стресът е способен да ги разсейва от важните за тях неща, а децата не са толкова добри в преодоляването му. Бъдете чувствителни към настроенията на детето си и бъдете на линия, ако имат нужда да дойдат при вас за малко внимание, особено ако са тревожни или разстроени. Приоритизирайте времето, което прекарвате с тях – това означава да държите възможността за общуване с него постоянно отворена.

№ 7. Дайте възможност на детето да приеме отговорностите си и да взема решения. За децата е важно да имат задължения (съобразени с възрастта им) и да имат възможност да вземат сами решения и да правят избори. Това им дава чувство на независимост и свобода, а те са важни за цялостната му позитивна нагласа и увереност в собствените му способности.

№ 8. Поддържайте добро физическо здраве. Насърчавайте децата да се движат (те обичат толкова много). Показвайте им как да избират здравословна храна, да отделят време за сън и почивка – това са важни уроци, които ще им се изплащат дълго време.

№ 9. Подхранвайте любопитството им и мечите. Това става като им осигурявате време и пространство за изучаване на света – още от бебета. По-големите деца също имат нужда от време и място, в което да се отдадат на любопитството си, да изучават наоколо, да експериментират, да преследват собствените си детски интереси. Вие като родител можете да бъдете силен модел за подражание като правите същото. Ако децата ви виждат как вие преследвате своите интереси и мечти, те ще знаят как да правят същото.

Статията е преведена от childhood101.com

Автор: Кристи Бърнет


Прочетете още:

girl_tv  Изключи този телевизор!

kid-reading1  Как да насърчим детето да чете повече?

girl_lies  Защо малките деца лъжат?

boy_light_bubble_idea  7 начина да насърчим креативността у децата си

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,591 преглеждания

Comments are closed.