Как да насърчим детето да чете повече?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kid-reading1

Това са няколко съвета, които обобщихихме след допитване до учители и родители от различни места за успеха им с насърчаването на децата да четат повече. Вижте кои са те:

1.”Прочети ми приказка!”

Това е съвет, който получихме от почти всеки родител или преподавател, който попитахме и се оказа, че той наистина работи. Идеята е да си разменим позициите с детето, като го помолим то да ни прочете приказка, както ние сме правили стотици пъти за него. Да се сгушим заедно под завивките или да си направим чай с мед и бисквити, докато четем забавни истроии от любимите му книжки. Това е наичнът да изградим приятна атмосфера и да създадем положителни асоциации у детето по отношение на четенето.

2. Отвъд книгите

Четенето е въпрос на много и различни материали, които можем да намерим навсякъде. Видео игри, списания, комикси, табели по пътя, упътвания, вицове… всичко е материал за четене и възможност за деттео да се упражнява. Друг начин да се промъкнем незабелязано при сдетския страх от четенето, е да играем на настолни (бордови) игри. Те включват изчитането на инструкции и правила, общуване чрез писане, писане на писма с другарче и др. За да му покажете колко е практично да можеш да четеш, накарайте детето да ви помогне със списъка за пазаруване или да ви оставя напомнящи бележки върху хладилника.

3. Ключът е в забавлението – за всички

Ако децата трябва да заобичат четенето, то трябва да е забавно. Докато четете на децата ги дръжте ангажирани, като им задавате въпроси, питате ги те какво биха направили или ги карате да попълнят празните места в текста. Можете да измислите игри, свързани с приказките, които им четете. Ако четете „Малка къща в прерията“ можете да си пофантазирате какъв би бил живота на границата, близо до малка гара, или какво ли би представлявал живота във влака и много други. Можете също да изигравате сценка от всяка приказка, която прочитате. Карайте децата да четат или пишат, докато се занимавате с нещо друго – да пише думи и букви или съобщения с пръчка в калта или в пясъка на плажа.

4. “Виж какво направих!”

Друг успешен начин да накарате детето ви да заобича четенето е да водите дневник с неговия напредък в четенето. Таблица или лист, в която записвате броя на книгите, коиот детето е прочело. Започнете със записването на отделни истории, приказки или глави, а в последствие отбелязвайте книгите. Добре е да използвате стимул, който го мотивира. Ако детето ви е спортист, му давайте злаетн медал за прочитането на книга. Ако е принцеса – още едно бижу за кутията със скъпоценности и т.н.

5. “Искам тази!”

Четенето трябва да е въпрос на избор, а не задача. Дайте му възможност да избира измежду няколко книги, списания и други материали за четене. Не му натрапвайте вашия избор. И се вглеждайте в нивото на книгите, които чете – не трябва да са прекалено трудно, за да не се обезкуражи, но не и прекалено лесни – за да може да подобрява уменията си.

6. Тема на разговор

Четенето не бива да приключва със затварянето на книгата. Говорете си с детето за историите, коиот са му се строили интересни, забавни или нещо, което не е успяло да схване в книгата. Обсъждайте ситуациите – кое му се е сторило странно или умно. Ако детето ви си има любим автор на книги, му помогнете да му напише писмо.

7. Ей, деца! Колко е часът?

Без значение колко мотивирано е детето ви, то няма да чете, ако не му осигурите време за четене през деня. Отделете време през деня, в което детето ви да има възможност да седне с книгата си и да й отдели достатъчно внимание. Четенето изисква отделяне на време, а не вмъкване набързо между футбола и урока по английски. По този начин му показвате, че четенето е важно занимание и е нещо, с което детето ви трябва да се забавлява.


Автор: Джесика Снайдър 

Източник: http://www.readingrockets.org


Подобни статии:

boy_reading  10 начина да направим книгите интересни за детето

boy_light_bubble_idea  7 начина да насърчим креативността у децата си

igri%20za%20deca  Как да стимулираме физическото развитие на по-голямото дете


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,977 преглеждания

Comments are closed.