Как да стимулираме физическото развитие на по-голямото дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

igri za deca

В предучилищната възраст, битката между телевизора и компютъра и играта навън, става наистина доста ожесточена. И при всички тези възможности за забавление без движение, времето и желанието за свободна игра става все по-малко. Но ние знаем колко е важно това, особено в днешното време.

Като родители, загрижени за здравето и развитието на децата си, трябва да им предоставим достатъчно разнообразни възможности, с които да отвлечем вниманието им от екрана и да му осигурим достатъчно движение всеки ден.

Разнообразието е важно, защото отделните типове играчки стимулират развитието на тялото и мозъка по различен начин. Като избираме играчки от всяка една от тези категории, ще предоставим на детето си възможност да разшири и подобри физическите си умения, отговарящи на възрастта му.

За развитие на двигателните умения, може да избираме играчки, които наблягат на координацията, баланса и допринасят за физическата сила на ръцете и краката.

Колело: до 5-годишна възраст, детето вече е готово да кара велосипед на две колела, ако вече не го прави. Важно е, ако сега ще се качва за първи път, да изберете такова с подходящ размер и височина и да оставите помощните колела за начало (не забравяйте за каската и наколенниците). Дори да имате възможност, е по-добре да оставите настрана играчките с батерии, в които детето се вози, без усилие от негова страна. Все пак говорим за физическо развитие и упражнения, преди всичко.

Топка: игрите с топка подобряват и развиват координацията ръка-око (хвърляне и хващане) и включват и много тичане и скачане. Покажете му различни видове топки и начините, по които се играе с тях – от футбол, до баскетбол или тенис.

Кънки: помислете за ролери или зимни кънки (със задължителните мерки за безопасност). На тази възраст спокойно може да започнат и уроците по плуване или друг спорт.

Играчки и игри, които изискват движение: скутер, скейтборд, тротинетка, въже за скачане, пускане на хвърчило, люлки, катерушки – всякакви варианти, които да карат детето да се движи и да развиват уменията му в различни посоки.

За развитие на фините моторни умения са нужни играчки, които изискват координацията око-ръка и работят за подобряване на мускулите на ръката. Това от своя страна подобрява и умения, като писане и рисуване.

Творчески материали: това е лесно и в магазините се предлага огромно разнообразие от такива. В тази категория влизат всякакви флумастери, моливи, пастели, тебешири, водни боички, пластилин, ножици, лепило, книжки за оцветяване, за изрязване и апликиране, всякакви комплекти за ръчно творчество.

Строители: подходящи за всякакъв вид конструктори, занаятчийски комплекти, модели и играчки за сглобяване, подбрани за съответната възраст.

Игри за умения и ролеви игри: опитайте с пъзели, настолни игри, карти за игра, музикални инструменти, игри с кукли, колички, влакчета.

За развитие на езиковите способности не трябва да забравяме играчките, които работят за речта, музикалността, говора и началото на уменията за четене.

Книги: направете библиотека на детето си с най-различни видове книжки, водете го в книжарници, запишете го в близката библиотека, разменяйте книжки с приятелчета.

Театър: повечето деца много обичат да влизат в роли, така че нашата задача е просто да ги подкрепим. Може да си направим и реквизит и малка домашна сцена, а защо да не подготвим и изнесем кратко представление за рождения ден на баба, например?

Игри на думи: сега има различни картонени карти с букви и думи, както и настолни игри с думи за деца, които още се учат да четат. Също така има и много игри на думи, които обогатяват речника и са един идеален начин да прекараме повече време с детето: Забавни игри с букви

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

3,178 преглеждания

Comments are closed.