Как да се справим с ушната инфекция?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby_pink_earpains

Най-лесният начин да разберете, дали бебето ви има ушна инфекция или друго заболяване от подобно естество, е промяната в настроението. 

Ако бебето е раздразнително или плаче по-често от обичайното, можете да започвате да търсите проблема. Ако бебето има температура (независимо дали лека или висока) това е още един симптом.
Ушната инфекция обикновено се проявява вследствие на обикновена настинка или възпаление на синусите, така че отчетете и този факт. За да се твърди, че детето вероятно има ушна инфекция трябва да са налице следните симптоми:

• Загуба на апетит или сън
• Бебето желае да го държите повече от обикновено
• Жълто или бяло течение от ухото, причинено от лека руптура на тъпанчето
• Температура между 38 и 40 градуса, но само за деца, страдащи от остър среден отит
• Ако бебето дърпа, хваща и опъва ушенцата си това е ясен признак, че има ушна инфекция.
• Загуба на слух. Ако детето непрекъснато ви кара да му повтаряте какво сте казали, това може да бъде знак. При бебетата е по-трудно да се установи загуба на слуха, но те обикновено стават по-раздразнителни.

Как да се справим с проблема?

Вкъщи
Когато ушната инфекция “измъчва” вашето дете, има няколко начина, чрез които може да облекчите болката, преди да се консултирате с лекар.

Дайте на детето парацетамол или ибупрофен (в никакъв случай аспирин), за да облекчите болката, но не лекувайте с хапчета за настинка.
Дръжте главата на детето по-нависоко. Ако то е на 2 годинки и вече не спи в детско креватче, може да използвате една възглавница. Когато слагате детето в столче за кола се уверете, че то се намира в изправено положение.

Топла, влажна кърпа, поставена върху ухото, също може да помогне. Ако детето е по-голямо може да сложите и подгряваща подложка, но бъдете изключително внимателни: настройте подложката на най-ниската степен на подгряване и не я поставяйте директно върху ухото. Увийте я в кърпа или хавлия. Не изпозлвайте подложката при бебета, а само при по-големи деца.
Използвайте капкомер и капнете две-три капки топло (не горещо) олио в ухото на детето.
Съвсем наскоро учени от университета в Торонто откриха, че дъвченето на дъвка предпазва децата от ушни инфекции. Дъвките съдържат ксилит, който им придава сладкия вкус и който предпазва децата от така болезнените ушни инфекции. Затова може да давате на детето си да дъвче дъвки без захар.

baby_earpains
При доктора
Въпреки, че антибиотиците са препоръчителни, когато инфекцията се намира във фаза, която може да причини дискомфорт, голяма част от лекарите се въздържат от тяхното предписване, за да дадат възможност на тялото да се справи само с проблема. Причината за този подход се крие в желанието да се избегне създаването на резистентност на част от бактериите към някои медикаменти. Когато инфекциите се лекуват с лекарства, някои от най-силните бактерии могат да оцелеят и да подсилят своята устойчивост към предписания антибиотик.
Ако ситуацията се влоши винаги могат да бъдат изписани лекарства. Когато педиатърът предпише друг метод на лечение вместо антибиотик, спазвайте стриктно неговите препоръки и времето на лечение, което е предписано. Ако симптомите са изчезнали, а има още няколко дни от лечението, трябва да продължите с него, тъй като някои бактерии могат да оцелеят и да причинят друга инфекция.
Ушната инфекция показва знаци на подобрение на втория или третия ден от лечението, но някои деца продължават да страдат от нея периодично. Ако вашият случай е такъв или инфекцията трае по-дълго от три месеца, вашият лекар може да предложи да бъде извършена тимпаностомия. При нея се поставят дренажни тръбички в ухото, които имат за цел да осъществят вентилацията на тъпанчевата кухина. Този метод на лечение е ефективен при 80% от пациентите. Дренажните тръбички обикновено падат сами между 9-ия и 15-ия месец. В някои случаи те трябва да бъдат отстранени от лекаря. Най-големият недостатък на този лечебен подход е, че тръбичките се поставят хирургично и процедурата изисква пълна упойка.

Прочетете още:

proletni%20nastinki-1   Настинките през пролетта

 

AYURVEDA%2001   Аюрведа – наука за живота, част първа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

10,311 преглеждания

Comments are closed.