Аюрведа – наука за живота, част първа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

AYURVEDA

Аюрведа е древна индийска система за природна и холистична медицина. Когато се преведе от санскрит, аюрведа означава “наука за живота” (на санскрит коренът Аюр означава “дълголетие” или “живот” и Веда означава “наука”). Докато медицината чрез лекарства има тенденция да се съсредоточава върху лечението на болестта, Аюрведа ни дарява с познания за това как да се предотврати заболяване и как да се премахне причината за него, ако то се случи.

Основните принципи
Знанието на Аюрведа е препредавано устно чрез приемствеността на мъдреците в Индия, докато не е събрано в текст преди повече от пет хиляди години. Най-старите известни текстове на Аюрведа са Чарака Самхита, Сушрута Самхита и Ащанга Хрудая. Тези текстове подробно описват въздействието на петте елемента, намиращи се в космическата система – земя, вода, въздух, огън и пространство – върху нашата индивидуална система и излагат важността от поддържането на тези елементи балансирани за здравословен и щастлив живот.
Според Аюрведа, всеки човек ще се влияе от някои елементи повече отколкото от други. Това е така, поради тяхното пракрити, или природна конституция. Аюрведа категоризира различните конституции в три различни доши:
* Вата доша, в която елементите въздух и пространство доминират
* Пита доша, в която елементът огън доминира
* Кафа доша, в която елементите земя и вода доминират

Дошата засяга не само формата на едно тяло, но и тенденциите на тялото (като хранителни предпочитания и храносмилането) и темперамента на ума и емоциите на човек. Например, елементът земя при хора с доша Кафа е очевиден в тяхното твърд, здрав тип тяло, тенденцията им за бавно храносмилане, силната им памет и тяхната емоционална устойчивост. Пракрити на повечето хора се състои от комбинация от две доши. Например, хората, които са “Пита Кафа” ще имат тенденциите на двете доша Пита и доша Кафа, с преобладаваща Пита. Чрез разбиране на качествата на нашата природна конституция ние сме по-способни да направим това, което е необходимо да се поддържаме в равновесие.

AYURVEDA

Диагноза чрез пулса
Според Аюрведа, ако страдаме от заболяване, това означава, че има дисбаланс в нашите доши; привеждане на нашия организъм обратно в баланс е ключът към лечението. Аюрведа е ефективен инструмент за диагностициране на заболяване, наречено нади пареекша, или диагноза чрез пулса. Поставяйки пръста си на ръката ти, един аюрведичен лекар може лесно да открие дисбаланс в тялото и да предпише ефективно лечение.

Процедурата обикновено се предлага в една от двете форми:

1. Панчакарма, програма за пречистване на тялото в 5 направления
2. Билкови лекарства за балансиране на тялото Аюрведа подкрепя здравето без да нарушава природната интелигентност на тялото; аюрведичните лечения нямат отрицателни странични ефекти. Поради това, хората по света сега се обръщат към древната наука Аюрведа да им помогне да си възвърнат и да поддържат оптимално здраве. Аюрведа може да се използва самостоятелно или като допълнение към лечението с лекарства.

Начин на живот според Аюрведа
Аюрведа отдава голямо значение на пътя на човека, или начина на живот (хранителни навици и ежедневие). Аюрведа също дава насоки за това как да съобразим начина ни на живот според смяната на сезоните.

Изкуството да живееш и Аюрведа
“Здравето не е просто липса на заболяване. То е динамичния израз на живота.” – Шри Шри Рави Шанкар

Добре дошли в „Шри Шри Аюрведа”
„Шри Шри Аюрведа” съчетава древните философия и практика на Аюрведа с пълните практики, предлагани от „Шри Шри Рави Шанкар”, за да донесат стабилно здраве и хармония в живота. „Шри Шри Аюрведа” предлага ефективно лечение, билкови лекарства, продукти за лична хигиена, както и хранителни продукти, които да съдействат на тялото да се върне към равновесие. „Шри Шри Аюрведа” се осъществява от три основни точки: на международната централа в базата на Международния център на Изкуството да живееш в Бангалор, Индия; на Европейския център в южната част на Германия, и в Центъра в Северна Америка в Квебек, Канада. Тези центрове предлагат процедури и програми, които подхранват и съживяват тялото, ума и духа.
Всички служители в „Шри Шри Аюрведа” медитират ежедневно, за да се гарантира, че всички продукти са разработени във възможно най-положителната и енергична атмосфера.

Аюрведични билкови лекарства
„Шри Шри Аюрведа” използва билки, които да съдействат на тялото да се върне към
баланс, да се лекува и да се предпазва от болести.

Свеж дъх на Аюрведа
Един от ачаряс на Аюрведа е казал: “Rase sidhe karishyami nirdaridryam idam jagath”, което означава: “Аз давам това знание на Аюрведа, което да премахне страданието от света”. Животът има четири характеристики: той съществува, развива се, изразява се и изгасва. А за това зависи от пет елемента: земя, вода, въздух, етер и огън. Те съответстват на петте сетива: зрение, обоняние, вкус, звук и докосване.

Аюрведа е наука за живота – Веда означава познание и Аюр е живот. Според Аюрведа животът или съществуването не е неизменящи се отделения – той е хармоничен поток. Дори петте елемента не са неизменящи се отделения на определени обекти – те се вливат един в друг. Всеки един от елементите, съдържа останалите четири. Така че, подходът на Аюрведа към живота е цялостен. Най-финия елемент в нас е пространството, от което е направен ума, и най-грубият елемент е земята, от която са направени костите, кожата и структурата на тялото. За да се разбере физиологията, нейните характеристики и нейното отражение върху ума на човека, системата е разделена на три доши или дисбаланси: Вата, Пита и Кафа. Според Аюрведа, когато болестта възниква, тя е на първо място в мисълта – най-финия аспект. Тогава в звука, а след това във форма на светлината, т.е. в аурата. Едва тогава, болестта се проявява в тялото. Обикновените симптоми възникнат в течна форма, когато могат да бъдат премахнати, а след това болестта се проявява в най-тежката форма, когато се нуждае от лечение. В ароматерапията, болестта може да се излекува само чрез аромат. Тя е най-вече насочена към превантивния аспект. Цялостният подход на Аюрведа включва упражнения, дишане и медитация. Дишането е синоним на живот. За всички практически цели, ако някой не диша, това е знак, че няма живот там.


За повече информация: www.artofliving.bg


Още по темата:

Ayurveda   Аюрведа – наука за живота, част втора

   Йога за жени

   Певицата Светла Иванова за майчинството, йогата и песните

   Освободете тялото си от стреса


 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

4,249 преглеждания

Comments are closed.