• No categories

Житна салата с домати

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Jitna salata s domati

Свареното жито е чудесна съставка, която придава на всяко ястие особена плътност и невероятен вкус на хляб и ядки.

Необходими продукти за 4 порции:

– 2 ч. ч. лимец, спелта или пшеница
– 100 г черни маслини, нарязани
– 500 г домати
– 1 малка глава червен лук, ситно нарязан
– 3 с. л. босилек, ситно нарязан

Начин на приготвяне:

1. Житото се измива и се слага да заври с 6 ч. ч. вода и 1 ч. л. сол. След като поври 40 мин., покрито, се отстранява от котлона и без да се маха капакът, се оставя да постои 3 часа на топло. Отцежда се останалата течност.

2. Маслините се поставят на един ред върху хартия за печене и се слагат в загрята фурна на 140˚ С за 40 мин., за да се изсушат, или се слагат за 2 мин. в микровълновата фурна на средна мощност. Изваждат се от фурната, охлаждат се и когато станат хрупкави, се счукват в хаванче или се стриват с пръсти.

3. Доматите се обелват и се нарязват на малки кубчета, като семките се отделят и се запазват.

4. Червеният лук се нарязва на ситно, слага се в цедка и се облива с вряща вода. След това се облива със студена вода и се подсушава. Ако се залее с 50 мл лимонов сок, след 1-2 часа лукът ще стане наситено розов.

5. Босилекът се пасира със семената от доматите и 3-4 с. л. зехтин. Посолява се на вкус.

6. Житото се обърква с доматите, лука и босилековия сос. Поднася се поръсена с праха от маслини.


Рецептата ни предоставиха:

menu logo   списание Меню
  www.menumag.bg

Предлагаме ви също:

Kiflichki_66x430   Козуначени кифлички

lazanq boloneze   Любимата лазаня „Болонезе”

pastava s furmi   Пъстърва с фурми

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

1,815 преглеждания

Comments are closed.