7 неща, които не са ви казвали за бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

В повечето случаи представите ни за бременността сме си ги създали от филмите. И те изглеждат горе-долу така: пишкате върху клечка, след което моментално започвате да изпитвате всички симптоми на бременността едновременно – гади ви се, гърдите ви се уголемяват, корема ви расте. След което ви изтичат водите, мъжът ви откача, изхвърчате до болницата и раждате, след известно количество заплахи и ругатни по всички, които ви се изпречат пред погледа. Но истината леко се разминава с телевизионния вариант. Ето някои от нещата, които наистина трябва да знаете за едно от най-големите приключения в живота ви.


Отношението към вашия партньор

Когато разберете, че сте бременна, вашият съпруг или партньор, изведнъж не е само готиния тип, пред който нямате нищо против да си направите педикюра – той е Бащата на Вашето Дете! Всеки път, когато отворите някое чекмежде, пълно със смачкани банкови извлечения, започвате да си представяте как този човек ще потопи вас и вашето потомство във абсолютна финансова разруха. Виждайки го седнал на дивана по боксерки да гледа спортния канал, вие си мислите: „Това ли е мъжкия модел, който ще има детето ми?!”. Горе-долу разбрахте ситуацията.

Но в същото време се чувствате още по близка с него. Вие и вашият партньор сте създали живо същество, което дори още не познавате, но то ще ви държи свързани цял живот. Страшна мисъл, но и доста вълнуваща. Вие си мислите: дали ще има неговите очи? Той си мисли: Дано вземе нейната усмивка. Заедно мислите за празниците, които от тук насетне ще отбелязвате всички заедно – като семейство. И тогава сърцето ви се стопля и обсипвате мъжа си с целувки (както е по боксерки пред телевизора).


Изборът на име за бебето се оказва абсурдно стресиращ

Преди темата да дойде на дневен ред, сте си мислели, че списъкът, от който може да си изберете е безкраен и всички имена звучат прекрасно. Но когато вече стане наистина дума за собственото ви дете, започвате да гледаме под лупа всеки вариант. Някои от имената са твърде популярни, други – твърде странни, трети не се връзват с фамилията или пък означават „лош късмет” на суахили. И изобщо не ви помага това, че вие намирате едно име за прекрасно, но на мъжа ви му напомня за онзи отвратителен съученик от трети клас. Освен това, вашите родителите ви имат мнение по въпроса, неговите – също, но различни. Приятелите ви дават идеи, ей така, за каузата. И в крайна сметка, намирането на точното име на вашия наследник се превръща в мания. Точно вече си мислите, че сте на ръба да полудеете и почти сте решили, че детето ви ще се казва “Номер 1” (2 или 3), когато то просто се случва. Решението си идва от само себе си и е най-подходящото за вашето дете.


Трудно е да нямаш предпочитания към единия пол

Със сигурност си казвате, че няма значение какво ще е бебето, важното е да е здраво! И това разбира се е така. Но в същото време тайно се надявате да е момиченце или пък момченце. И когато разберете, че не е това, което сте искали, може доста да се разстроите. До някъде това се оправдава и обяснява с лудналите ви хормони, но само вие си знаете как се чувствате. И тук не става въпрос дали ще обичате това дете. Разбира се! Вие вече го обожавате! Но когато сте си рисували един образ в главата си, а него вече го няма и трябва да го замените с друг, понякога отнема известно време. И няма от какво да се срамувате. Това е нормално и вие ще бъдете най-прекрасната майка на малкият мъж или малката принцеса, няма съмнение.


Първият триместър наистина може да е гаден

Откритието, че чакате дете е истинска наслада и повод за голяма радост. Но след първоначалната еуфория, идват първите месеци на бременността, които наистина могат да бъдат доста неприятни. Първо – сутрешното гадене наистина съществува. Освен това става ясно, че определението „сутрешно” е пълна заблуда, защото може да продължи през целия ден. Второ – вероятността от спонтанен аборт е най-висока именно през тези първи месеци. Особено, ако сте преживели един такъв, притесненията са големи. Но веднъж преминали през този етап, напрежението спада и вие може да се отпуснете и да се насладите на оставащите месеци преди идването на бебето.


Чувствате родителите си по-близки

Колкото и родителите ви да са от онези, които могат да ви изкарат извън нерви за по малко от минута, когато ги видите колко са развълнувани от факта, че ще стават баба и дядо, ви кара да усещате признателност и благодарност. Чак сега може напълно да ги разберете как са се чувствали, а и все още се чувстват, спрямо вас.

Трябва да бъдете подготвени, че могат да станат доста досадни с постоянните си въпроси за това как се чувствате, какво е препоръчал или казал доктора при последната ви консултация, да коментират всяка ваша хапка храна или факта, че не си почивате достатъчно. Но помнете – това е така, защото те истински се вълнуват и по-важното – защото ги е грижа.


Вашето настроение няма просто да се люлее, тук говорим за крайности

Ако сте страдали (или поточно вашите най-близки са страдали) от предменструалния ви синдром, то трябва да знаете, че той няма нищо общо с това, което се случва през бременността. Благодарение на пощурелите ви хормони, особено през първия и последния триместър, бъдете подготвени за сериозни колебания в настроенията. Ще излеете литри сълзи от най-малката провокация – може да е рекламен клип на щастливо семейство или индийски филм, в който някой страда, това няма значение. Особено тежко става, обаче, когато се разглеждат отношенията майка-дете. След това идват негодуванията срещу несправедливостта по света и за всички, разбира се, е виновна половинката. Също и твърде неудобните причини като разлят млечен шейк или преместени от обичайното им място ключове. А когато се хванеш, че плачеш, заради това, че си нарязала най-перфектната салата на света, тогава вече знаеш – със сигурност си бременна.


Придобиваш ново чувство на увереност

Едно от най-хубавите неща, които се случват по време на бременността е това как се променя виждането ти за света и за самата теб. Започваш да се чувстваш по-уверена и отговорна. Ще ставаш майка! Това наистина е нещо голямо. Вече не се притесняваш толкова, от разни дреболии и няма да се изчервиш, ако объркаш нещо дребно на работната среща, например. Много е просто – вече си пораснала. И тези усещания се засилват още повече, когато вече бебето се появи. И вече не се чудиш, когато някоя известна личност стане майка и казва как са се променили приоритетите й. Предполагала ли си някога, че ще имаш толкова общи неща с холивудските звезди?


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,544 преглеждания

Comments are closed.