Да възпиташ желание за здравословно хранене

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

da vuzpitash jelanie za zdravoslovno hranene 1

Всички знаем, че децата са придирчиви към храната. Тогава нека превърнем капризите им и дори злоядството им в критичност за подбиране на по-здравословна храна. Изглежда невъзможно ли? Не и ако дадем избор на своето дете и му предложим вкусна и интересно поднесена храна, в чието приготвяне (а защо не и отглеждане) е взело лично участие. 

За малкото дете до училищна възраст е особено важно у дома да се поддържат навици за здравословно хранене. Желателно е всяка хапка да бъде наситена на пълноценни съставки, затова трябва да се подбират само цели, необработени и нерафинирани храни – пълнозърнести, пълномаслени, едро нарязани или цели парчета плодове и зеленчуци.

Често децата се мръщят на най-здравословните храни. Смятат, че зеленото е цвят на жабите и тинята или пък ненавиждат топчести храни – грах, боб, леща… Знайте, че всичко е въпрос на гледна точка и най-успешният начин да заинтригувате детето си за такива храни е да ги поднесете примамливо, защото дори само с външния им вид можете да събудите апетита му. Оформянето на анимационни герои или подреждането на храната по приказни сюжети винаги се радва на успех. Ако подтиснете амбициите си за перфектен вид и приготвите ястието заедно, бъдете сигурни, че резултатът ще е още по-лакомо изяждане.

Забавно предизвикателство на масата е всеки ден да насърчавате детето си да изяжда дъга от цветове (естествени, разбира се!).

da vuzpitash jelanie za zdravoslovno hranene 4 da vuzpitash jelanie za zdravoslovno hranene 5

Позволете му само да избира плодовете и зеленчуците от магазина, а на масата вкъщи нека винаги има няколко измити плода, морковени пръчици в купичка вместо солети, резени краставица или чушка, готови да бъдат лапнати набързо.

Е, да, понякога се налага да прибягваме и до недотам честни трикове, за да насочим вниманието на детето към здравословното хранене. Когато то упорито отказва да опита дадена храна, вариант е да „криете” пълноценните съставки в храни, които по принцип яде с охота. Така определено ще бъдат приети по-лесно специфичните вкусове на някои продукти, а веднъж познати, макар и несъзнателно, тяхното приемане в истинския им вид е плавно и лесно. Например, мъфините могат да станат и полезна храна, ако вместо брашно използвате мюсли или овесени ядки. Със същия впечатляващ ефект можете да приготвите и бисквити с киноа и пълнозърнесто брашно; да замените бялата захар с кафява или белия ориз с кафяв, като при това го овкусите с куркума и така му придадете яркожълт цвят. Децата обожават цветни храни, които са прекрасен аналог на палитрата от junk foods по магазините. 

da vuzpitash jelanie za zdravoslovno hranene 2 da vuzpitash jelanie za zdravoslovno hranene 3

Текст и снимки: Десислава Кръстева

Материалът е публикуван в сп. Първите седем, август 2012 със съдейсвието на:

Organichno-logo-1     www.organichno.com 

Още по темата:

   7 супер храни за нашите деца

   10 начина да създадем правилни хранителни навици на детето си

diabet pri deca_7186159%20(2)   Детският диабет

kutiq-za-gotvene (2)   Кутия за готвене, що е то?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,398 преглеждания

Comments are closed.