10 начина да създадем правилни хранителни навици на детето си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Създаването на добри хранителни навици в дома е важна стъпка към здравословен живот за вас и детето ви. Началото е в правилния избор на продукти и, разбира се, личния пример, който давате всеки ден. Това са две от нещата, които помагат на детето да свикне с полезните храни и да има положително отношение към тях, дори и след като порасне и нямате контрол върху режима му на хранене.

Предлагаме ви няколко насоки, които ще ви помогнат да научите детето си да се храни здравословно.

 

Не ограничавайте храната.

Ако възпирате детето си по време на ядене, това може да увеличи рисковете от хранителни разтройства за в бъдеще, като анорексия или булимия. Също така, постоянното контролиране на порциите би могло да има и негативен ефект върху растежа и развитието му, както физическото, така и емоционалното. Ако имате някакви притеснения, че детето ви яде твърде много и смятате, че това ще доведе до нездравословно напълняване, се консултирайте с педиатъра му. Той ще ви посъветва как да постъпите.

Винаги имайте някакво полезно хапване под ръка.

Децата ядат това, което е наблизо. Ако шкафът ви е пълен с вафли, бонбони и чипс – те ще си взимат от тях. Винаги поддържайте купа с пресни плодове на масата.

Ако мъникът поиска да хапне нещо набързо, извадете пакетче сушени плодове или сурови ядки.

Бъдете за пример. Има една поговорка, която гласи: „Вашите действия говорят по-силно от всичките думи, които някога ще изречете“. Така че, вземете си ябълка за следобедна закуска (маслените сладки и шоколада с лешници оставете за времето след лягането на малкия човек).

Помнете – детето ви може да избира само от тази храна, която имате вкъщи.

 

Не слагайте етикети на храната като: „хубава” или „лоша”, „полезна” или „вредна”. Вместо това я обвържете с неща, които детето харесва и на които държи, като любим спорт или външния си вид. Обяснете му, например, че протеините в крехкото пилешко и пуешко месо или калцият в млечните продукти ще му дадат повече сила и издръжливост в спортните състезания. Момиченцата лесно ще запомнят, че антиоксидантите и витамините в плодовете и зеленчуците ще направят кожата здрава, а косата блестяща и жизнена.

Награждавайте здравословния избор.

Ако детето ви предпочете плодова салата за десерт, вместо шоколадов сладкиш, усмихнете му се и му кажете колко разумно и правилно е постъпило.

Не му натяквайте, ако предпочитанията му относно храненето не са от най-полезните. Когато детето направи един път-два пъти погрешен избор, не се намесвайте, оставете го. Но ако видите, че като цяло предпочита нездравословните храни, с много мазнини или захар, опитайте се полека да пренасочите избора му. Например, ако е любител на пържените картофки (а кой не е?!), вместо тях приготвяйте печени на фурна картофени пръчици със съвсем малко мазнина. Ако детето постоянно иска бонбони или шоколад, предложете му пресни ягоди (или други плодове), поляти с малко шоколадов сироп. Друг добър вариант е винаги да имате сушени плодове под ръка – те са сладки, полезни и почти приличат на бонбони.

Никога не използвайте храната като награда или като примамка.

Ако детето свикне, че това е поощрение за някаква заслуга, може да го използва и занапред. А това от своя страна да доведе и до проблеми с теглото. Нека наградата, вместо парче торта, да бъде нещо забавно – разходка в парка или някаква весела игра за цялото семейство. 

Вечер сядайте всички заедно на масата. Ако това все още не е станало традиция, направете го такава. Проучвания показват, че децата, които вечерят спокойно с родителите си всеки ден, се хранят по-добре и по-добре усвояват храната.

Освен това, сядането на маса с цялото семейство е толкова приятно и забавно.

Това е един от милите спомени от детството, които човек запазва и след това предава на своите деца.

Съобразявайте порциите. Внимателно определяйте количеството храна, в зависимост от възрастта на детето. Представяйте храната в чинията красиво. Знаете максимата, че човек се храни с очите си.

Старайте се в дневното меню да има по малко от всички хранителни групи. Дори и не толкова полезните неща могат да бъдат включвани от време на време.

Категоричната забрана на определени храни може да доведе до обратен резултат.

Дайте известен контрол на децата си.

През почивните дни, например, когато разполагате с повече време, им предложете няколко варианта за обяд или вечеря. Определете съвместно менюто, отидете заедно на пазар, включете детето в приготвянето на храната.

Правете редовни консултации с вашия педиатър.

Ако имате каквито и да е проблеми с храненето на детето, преди да предприемете мерки, попитайте неговия лекар. Не категоризирайте сами детето си като твърде слабо или дебело и не го подлагайте на диети. Тези неща се определят от специалист, след като се проследи общото състояние на малчугана.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

16,081 преглеждания

Comments are closed.