Когато детето ви каже “Мразя те”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

toddler-tandrum

Едно от най-болезнените неща, които може да чуе един родител от детето си, е: „Мразя те!”. Независимо на каква възраст е малчуганът, изричането на тези думи винаги ни причинява болка. Децата често ги използват, когато са разочаровани или недоволни.  

Автоматичният отговор, когато чуем „Мразя те!”, е да се защитим. Свиваме се, чувстваме се нападнати и може дори да се ядосаме за това, че детето е неблагодарно към всичко, което сме направили за него. Чувствата ни могат да бъдат оправдани, но реално гневът с нищо не помага.

Трябва да помогнем на детето ни да осъзнае, че разбираме как се чувства то, но дадено поведение е непростимо. Това означава, че, ако детето ни се усеща толкова разстроено, че чак ни мрази, в това няма нищо лошо. То не трябва да се срамува, че изпитва силни емоции и ако подходим правилно, те бързо ще преминат. Приемете го като възможност да научите на нещо детето си и да се сближите с него.

Как да реагираме

Приемете факта, че децата понякога изпитват негативни емоции и че тези емоции са напълно нормални.

Покажете на малчугана, че го разбирате и че разбирате как се чувства.

Оставете време и място да работи над емоциите си.

Винаги показвайте на детето, че го обичате – винаги. Независимо дали сте много ядосани или изнервени.   

Когато приемаме емоциите на детето и му даваме време да работи над тях, може да го насърчаваме да изразява чувствата си по подходящ начин.

Запомнете!

Ако вие говорите грубо на детето си и се отнасяте с неуважение към него, най-вероятно и то ще прави същото с вас.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,474 преглеждания

Comments are closed.