Бебето ви на 21 седмици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вижте седмица 22

Тази седмица бебето ви:

Демонстрира личността си

На тази възраст бебето ви ще започне да ви възнаграждава с мимолетни разкрития на личността си. Доскоро то беше мъниче, което в началото на отношенията ви едва-едва отвръщаше, сега то наистина харесва общуването с вас и взаимодействието със света около себе си. Точно на този етап ще започнете да откривате дали бебето ви е безгрижно по характер и е щастливо да си играе тихо или пък е приключенски тип, който има места за посещаване, неща за вършене и открития за правене. Или пък е пожар-характер, който иска нещата да се случват СЕГА и не би приел отговор не! Какъвто и характер да е бебето ви, приемете го и се радвайте, в крайна сметка точно това го прави малката личност, която то представлява.

Предпазването на бебешките зъбки

Щом бебето ви има едно-две зъбчета, какво следва да правите? Освен, че се чувствате ужасно умна (разбира се, напредъкът със зъбите на бебето ви е пряк резултат от изключителните ви умения на майка!), сега трябва и да се грижите за тях, а на един краен етап да го научите как само да се грижи за тях.

Макар че млечните зъби в крайна сметка се сменят, точно толкова важно е да се грижите за тях, колкото е и за постоянните му впоследствие. Млечните зъби маркират полето за по-късните постоянни зъби и всяка ранна загуба на млечни зъбки обикновено означава, че това място ще бъде изгубено и ще се наложи евентуалната корекция в захапката (кодирано название за много скъпата ортодонтска работа!)

Въведете почистването с вода, като използвате или мека кърпа, или детска четка за зъби, веднага щом зъбките пробият венеца. Макар че флуоридът е важен за предпазването от кариес на детските зъби, изчакайте с използването на паста за зъби с ниско съдържание на флуорид, докато не навърши 18 месеца. 

Назоваване на предмети

Разбира се, бебето все още не е готово за играта на назоваване и посочване на предмети, но на тази възраст е подходящо да започнете да го учите, че предметите си имат имена. Докато се занимавате с ежедневните си задачи, назовавайте предметите, с които то влиза в контакт. Вдигнете го, погледнете през прозореца, посочвайки и назовавайки всички видими предмети. Обръщайте се към него по име. Ако го правите, една от първите думи, които ще се научи да различава, ще е именно собственото му име. 


Крайъгълните камъни в развитието включват:

  • Между втория и четвъртия месец то започва да се смее с глас
  • Към навършването на 4-месечна възраст обиква да си играят с него
  • Показва, че разпознава вашето лице и лицата на членовете на вашето семейство
  • Интересува се и се увлича от случващото се край него
  • Показва удоволствието си, като се усмихва, гука и прави резки развълнувани движения
  • Вие знаете кои занимания му харесват
  • Разпознава предмети и показва, че му е приятно да ги вижда
  • Издавайте „прр”-звуци с уста на коремчето му – това ще предизвика у него гъдел и ще си помисли, че е забавно
  • Включете го в ежедневните домашни задължения – уверете се, че се намира в положение, от което вижда какво се случва (не го оставяйте на пода)
  • Играйте с него – много и често!
  • Не изглежда да изпитва удоволствие от общуването с други хора
  • Не осъществява зрителен контакт
  • Не изглежда да разпознава познати му лица

Какво мога да направя, за да насърча социалното и емоционалното му развитие?

Знаците, които подсказват за наличието на проблем в развитието:

Децата са различни и се развиват с различно темпо, така че не се притеснявайте прекомерно от това, че детето ви усвоява нови умения  по-бавно в  сравнение с другите деца около него. Ако обаче се тревожите за развитието му, обсъдете го със здравен специалист, за да получите подкрепа. 

Ако добре се грижите за първите перлено-бели зъбки и ако го научите, като порасне, да се грижи подобаващо за тях, ще сте благословени с разкошни усмивки доживот!

  • Накарайте го да свикне да почиства устата си, много преди появата на зъбките. След като го нахраните, нежно изтрийте венците му с влажна кърпа, увита около пръста ви.
  • Започнете да се грижите за зъбките му, веднага след като започнат да изникват. Разбира се, бебешките зъбки не са там завинаги, но са също толкова важни, колкото и постоянните, които ще се появят по-късно. Млечните зъбки заемат мястото, от което постоянните ще се нуждаят, за да се разположат правилно, а и помагат на бебето ви да говори и да яде.
  • Проверявайте за дупчици. Първите знаци за кариеси обикновено са обезцветяване на зъба – Най-добрият начин да се избегнат кариесите при бебетата и малчуганите е никога да не слагате детето в леглото с шише мляко или сок. Ако то редовно заспива с бутилка, няма да си измива зъбките преди лягане, което означава, че сладката напитка (а млякото има в себе си доста захари!) ще е наслоена върху зъбките му в продължение на часове. Ако трябва да му дадете шише, за да се успокои, опитайте да му предложите само вода. 
  • Дайте му да пийва вода след всяко хранене. С няколко глътки вода след всяко хранене повечето храни просто ще се отмият от зъбките на бебето ви, като така за вас ще остане много малко работа.
  • Уверете се, че получава достатъчно флуорид. Дори детето ви да не използва паста за зъби с флуорид, то трябва да си го набавя чрез питейната вода. Флуоридът е от изключителна важност за предпазването на зъбите от кариес и точно поради тази причина питейната вода е флуорирана. Ако нямате достъп до флуорирана питейна вода, обсъдете с общопрактикуващия си лекар даването на добавка с флуорид на бебето ви. 
  • Заведете го на зъболекар. Много родители погрешно смятат, че първото посещение при стоматолога съвпада със загубата на млечните зъбки или тръгването на училище. Всъщност първото посещение при зъболекаря трябва да се състои около тригодишна възраст (освен ако не сте забелязали проблем или детето ви не се оплаква от зъбобол), дори и да е само за да седне на големия стол, да си отвори устата и да получи поздравления за това колко добре се грижи за зъбките си!

Крайъгълните камъни на развитието включват:

  • Към навършването на 5-месечна възраст бебето извръща глава, за да открие човекът, който говори
  • Към навършването на четири месеца търси източника на звука, като извръща глава
  • Развива вокални умения, издавайки набор различни звуци
  • Може да бъде „събеседник”  в „разговор” – първо му говорите вие, след което то ви „отговаря”.

 

Какво мога да направя, за да насърча развитието на речеви и езикови умения?

  • Говорете му и може да се изненадате, като откриете, че на свой ред то започва да ви „отговаря”.
  • Посветете време, в което да пеете и рецитирате стихчета и римушки заедно.
  • Четете с него  – макар че няма да е в състояние да следи сюжета, ще е удоволствие да слуша гласа ви и моделите на речта, ето защо се постарайте да четете изразително и с интонация. 

 

Знаците, които подсказват за наличието на проблем в развитието:

  • Не издава звуци
  • Не се стряска от силни шумове
  • Не търси с очи източника на звуците

 

Децата са различни и се развиват с различно темпо, така че не се притеснявайте прекомерно от това, че детето ви усвоява нови умения  по-бавно в  сравнение с другите деца около него. Ако обаче се тревожите за развитието му, обсъдете го със здравен специалист, за да получите подкрепа. 

 

Още за развитието на бебето 

Бебето ви става все по-добро в забелязването на малки детайли и проследяването с поглед на движещи се предмети. Дори е способно да разпознае предмет, без да го е видяло целия – например любимата му играчка, която се подава изпод дивана. Това е началото на игрите, които предстоят през следващия месец.

Освен това бебето може да проследява предмет и след като го е изгубило от поглед. Бебето ви ще вземе кубче от строител от масата (ако го държите достатъчно близо) и след като го вземе, ще чака за второ.

 

Какво се случва с вас: Наемате детегледачка 

 

Решението да прибегнете до услугите на детегледачка е голяма крачка. Вероятно най-трудната част е да намерите подходяща жена, на която можете да се доверите, ако нямате роднина или приятел, към когото да се обърнете. Най-добрият начин да намерите кандидати е като питате приятели и познати за препоръки. Можете да се обърнете и към агенция, която разполага с изпитани служители. Друг вариант е да намерите друга двойка с бебе, с която да си разменяте гледането на бебетата в определени дни.

 

Има много важни фактори, които трябва да обмислите, когато избирате детегледачка, като възраст, опит и познания по оказване на първа помощ на бебета. Намирането на кандидати чрез познати е добър подход, също както провеждането на интервюта, чрез които можете да си създадете добра представа за характера, личността и квалификациите на кандидатите. Обърнете внимание доколко жената и бебето ви си допадат.

 

След като изберете детегледачка, разумно е да я помолите да идва по-рано, за да имате време да си поприказвате преди да излезете. Дайте й да подържи бебето, докато вие й давате напътствия за ежедневните задължения. Информирайте я за важните неща: телефони за контакти, за да се свърже с вас или вашия педиатър, къде се намира аптечката с лекарства за първа помощ и медицинския картон на бебето ви. Що се отнася до заплащането, попитайте други родители каква е надницата.

 

От родители за родители: Пеене

Пробвайте да пеете на бебето си, докато му сменяте пелените или го преобличате. Това ще го разсее.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

1,979 преглеждания

Comments are closed.