Какъв модел за подражание сме?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


dete-hvanato-za-ruka

В днешно време много родители се опитват да бъдат по-добри, отколкото техните родители са били. Те се опитват да са винаги до детето си – да го слушат, да го подкрепят, да прекарват време с него, както и да го гушкат и да се грижат за всичките му нужди. Децата им израстват обгрижени с любов, чувстват се ценени от любящите си родители, но често точно тези деца се борят като възрастни в много сфери от живота. Защо се получава това?

Може би техните родители не са били модел за подражание на личностните отговорности, на собствените чувства, нужди и физическо здраве. Тези родители не учат децата си чрез собственото си поведение за това как да се грижат за себе си, както физическото си състояние, така и за емоционалното.

А вие какво учите детето си, чрез собственото си поведение? Следвате ли вашите увлечения или прекарвате свободното си време пред телевизора? Можете ли да кажете, че сте модел за подражание и се грижите за здравето си или пушите цигари, храните се нездравословно и не спортувате? Имате ли духовна практика, която е важна за вас и която носите в сърцето си, а не в главата си?

hands

Отговорете си честно на тези въпроси. За да бъдем наистина добри родители, трябва да се усъвършенстваме ние самите. Трябва да имаме интересни, да ги следваме и да не се отегчаваме, а напротив – да търсим винаги интересното и новото, за да може и децата ни да бъдат вплетени в това.

Бъдете честни, за да научите децата си и те да бъдат такива. Отстоявайте позициите си, макар и да са различни от тези на другите. Детето ви трябва да знае, че вие сте независима личност, такава, която не се поддава на чуждото мнение и следва принципите си.

Важно е да осъзнаете, че докато това да сте до детето си постоянно е жизнено важно, това е само половината от родителството. Другата половина е да бъдете там за вас самите с честност, кураж и цялостно отдаден. Не е достатъчно да отгледате детето си с любов. Трябва да се отнасяте към вас самите с любов, ако искате и детето ви да се уважава и обича.

Ако вашите родители не са ви научили на това, то най-вероятно вие не знаете как да го направите за себе си. Но да се отнасяте към себе си с любов е нещо, което се учи. Подарете на себе си и децата си безценен подарък, който ще ви донесе пълна хармония и радост.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,483 преглеждания

Comments are closed.