Да играем! На шест месеца и четири седмици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1)      Криеница с хапки

Всякакви видове игра на криеница забавляват децата на тази възраст, тъй като бебето продължава да открива, че нещо, скрито от погледа му, все пак продължава да съществува. Този вариант на криеница прави времето за хранене по-забавно, като привнася елемент на преследване на „плячката”.

Умения, които играта развива: фина моторика, схващане за постоянния характер на предметите

Необходими материали: чиста кърпа; хапки; няколко непрозрачни чаши или други подобни съдове

Покажете хапката на бебето (нещо, което не е твърде мокро или меко), а след това я покрийте с кърпа или салфетка. Оставете го да вдигне покривалото и да открие, че почерпката все още е там, въпреки че само преди минутки то не я е виждало.

Можете да внесете и щипка магия. Поставете две малки парченца храна пред бебето, покрийте ги с непрозрачни чаши или друг вид съдове. Добавете поне още един допълнителен съд, под който да няма нищо. Разместете местата на чашите, така че детето да не може да познае под коя има скрита храна, след което го оставете да ги повдигне една по една и да открие скритата под тях почерпка.

2)      Ряпата издърпват

Нищо не е толкова забавно като игра с неочакван край. Комбинирайте я с ритмичен тембър, така че бебето лесно да проследи думите и вече разполагате с успешната комбинация.  

Умения, които играта развива: обща моторика, усещане за причинно-следствената връзка

Необходими материали: няма

На постелка вкъщи или на меката трева в градината легнете по гръб с вдигнати колене. Сложете бебето да седне на корема Ви с лице към вас и облегнато на коленете Ви. Като го прикрепяте с ръце се полюшвайте от едната на другата страна, рецитирайки стихчето „Дядо и ряпа”[1] (или съкратен вариант). На думите „пъшка и опъва” имитирайте, че дърпате ряпата, а на „ряпата измъкват, вкъщи я замъкват” наклонете леко колене настрани, така че бебето плавно да се спусне на земята (използвайте ръцете си, за да обезпечите мекото приземяване). Довършете стихчето сгушени с бебето на земята, като на финала, когато стигнете до фразата „и се веселили” бързо го погъделичкайте. Върнете бебето обратно върху корема си за повторна рецитация. Можете да сменяте кои герои в стихотворението (само дядо и баба, дядо, баба и внучка и т.н.) успяват да издърпат ряпата, така че да запазите елемента на изненада за детето при претъркулването на земята.  

 


[1] Дядо белобради ряпа взе да вади./С две ръце я хваща, силно се напъва, пъшка и опъва – тя се не поклаща./ Дядо баба вика./ Тича баба Мика, тича, дяда хваща./ Двамата напъват, ряпата опъват – тя се не поклаща./ Баба внучка вика./ Малката Иглика припва, баба хваща./ Трима се напъват, ряпата опъват – тя се не поклаща./ Внучка Шарко вика./ Шарко за Иглика се юнашки хваща./Четирима напъват, ряпата опъват – тя се не поклаща./ Шарко Маца вика./ Маца от зимника тича и се хваща./ Петима напъват, ряпата опъват – тя се не поклаща./ Най-после Писана вика Гризана./ Гризана се хваща. Здравата подхваща./ Дружно се напъват, пъшкат и опъват, ряпата измъкват, в къщи я замъкват./И там всички с нея сладко се гостили./ Три дни яли, пили и се веселили. (Б. прев. – В оригинала е със стихчето за Хъмти Дъмти и голямото му падане от стената.)

 

Виж игри за предходната седмица

Виж игри за следващата седмица

Виж всички игри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

768 преглеждания

Comments are closed.