Да играем! На четири месеца и една седмица

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1)      Сапунени мехурчета

Ръчичките на бебето Ви сякаш вече достигат навсякъде. То сграбчва предметите, тъй като за него е изключително забавно да види нещо, да се пресегне и да го докосне. Ръчичките му се учат да се подчиняват на мозъка!

Умения, които играта развива: координация ръце-очи, познание за различните части на тялото

Необходими материали: играчка за сапунени мехури

Сложете бебето в шезлонг. Започнете лекичко да издухвате няколко мехурчета към него, като му позволявате да се протяга, за да ги достигне или спука (и внимавайте сапунената субстанция да не попадне в очите му). След като свикне с особеностите на мехурчетата, бебето може би е готово за игра с частите на тялото. Прицелвайте мехурчетата, така че да попадат върху крачетата, ръчичките, дланите, коремчето и т.н. Всеки път назовавайте частта на тялото: “Има балонче на коремчето ти”, “Има балонче на ръчичката ти”. Когато поотрасне още малко, тази игра е особено забавна в банята. Специфична характеристика на мехурчетата е, че те се прикрепят за мократа кожа, без да се пукат, така предоставяйки възможност на бебето да ги разгледа преди да ги спука. Дори още по-хубаво е, ако сте в състояние да оформите по-големи балончета, чието пукане носи особена наслада.

2)      Песен за мен

Бебетата разпознават често повтаряните думи много преди да са готови да ги употребяват, а известните за Вашето дете имена за него са най-дружелюбните вербални кодове.

Умения, които играта развива: когнитивни, слухови, вербални

Необходими материали: люлеещ се стол (по избор)

Баби и дядовци, братя и сестри, лели, чичовци, домашни любимци, бавачки и приятели– бебето Ви ще се радва да ги назовавате. Един от най-естествените начини да правите това е с песничка като например класическата “Мила моя мамо”[1]. Можете да изпеете веднъж с името на бебчето (Мило мое, (името на бебчето), сладко и добричко, как да кажа (името на бебчето) колко те обичам) на мястото на “мамо”, а след това да заменяте с имената на най-близките хора на бебето (“Мили мой тати, сладък и добричък, как да кажа, тати, колко те обичам” и т.н.)

 


[1] Мила моя мамо/ сладка и добричка,/ как да кажа мамо колко те обичам /2

 

Виж игри за предходната седмица

Виж игри за следващата седмица

Виж всички игри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

680 преглеждания

Comments are closed.