Да играем! На три месеца и две седмици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1)      Различни барабани

Голяма тръпка (е, поне за бебето), когато то достигне дрънкащата и бумтяща възраст. Да види, че един удар с юмручето му може да произведе задоволителен трясък е силно доказателство за това, че действията имат резултат. Осигурете си забавно и шумно преживяване, като му зададете различни високи и ниски тонове, които да се опитва да издаде.

Умения, които играта развива: слушане, чувство за ритъм, усещане за причинно-следствената връзка

Необходими материали: празни кутии от сладолед или други съдове с гъвкави картонени или пластмасови капаци; ролка опаковъчно фолио

Направете няколко барабана с различни звуци, така че бебето Ви да може да различи по-ниските от по-високите тонове. Превърнете всяка метална кутия или контейнер с кръгла форма в барабан, като опънете отгоре няколко слоя опаковъчно фолио или парче плътна хартия и го залепите стабилно на място. Още по-лесно е да използвате контейнери, които вече са снабдени с годни за барабанене капаци – кутии за обяд, метална кутия от шоколадови бонбони или такава за съхранение на брашно/крем/какао. Слепете отделните барабани с изолирбанд или здраво тиксо, за да направите цяла дръм-секция. Седнете на пода с бебето, поставено между краката Ви. Сложете барабаните пред бебето. Покажете му как да ги удря с длани, пръсти и възглавничката на дланта. Можете дори да опитате малко бийт-бокс, за да му покажете различни ритми, докато свирите.

Друг вариант на играта: Ако бебето Ви вече може да държи предмети с ръце, опитайте се да направите и домашни палки. Пръчки за хранене са идеални за целта, но и подходящо омотани моливи също ще свършат добра работа. Използвайте памук или хартия от кухненски ролки, обезопасете краищата на пръчките и после опаковайте с безцветно тиксо. Покажете на бебето как да използва палките както отгоре, така и отстрани на барабанчетата. Много скоро ще се наслаждавате на собствен барабанен ритъм.

2)      Водни плясъци

Колкото по-подвижно става вашето бебе, толкова по-любимо упражнение за тренировка на немирните му крайници става ритането. Ритането във вода, при което да чувства разплискването на водата е чудесен мокър урок за причинно-следствените връзки.

Умения, които играта развива: обща моторика, усещане за причинно-следствената връзка

Необходими материали: вана

Напълнете ваната или малка бебешка ваничка с 10-15 см. вода, не повече. Поставете бебето по гръб във ваната, като държите ръка под главичката му, за да пазите да не влезе вода в ушичките и още по-важно личицето му да е над водата. Повечето бебета обичат стимула на водата и започват със задоволство да ритат. Колкото повече ритат, толкова по-високи са плясъците водна струя. Така че веднага щом открие, че неговите крака причиняват тези плясъци – стойте и гледайте!

 

Виж игри за предходната седмица

Виж игри за следващата седмица

Виж всички игри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

716 преглеждания

Comments are closed.