• No categories

Храна на боговете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rajska-yabulka

Този плод е сравнително непопулярен по нашите географски ширини, но това не бива да ви спира да му се насладите. Ще се изненадате колко полезен и вкусен е.

Не е чудно, ако досега не сте виждали как изглежда райската ябълка. По нашите пазари тя обикновено се намира трудно и затова нямаме навик да я търсим, купуваме и хапваме. Това е нормално, защото тя се отглежда предимно в субтропичния климатичен пояс. Родината й е Япония, както и Китай. В Европа и Америка е пренесена през 18 век. Може би не ви се вярва, но тя се отглежда и у нас – в районите по Черноморието и в някои други градове с топъл климат. Плодовете й са оранжеви. Може да варират и в различните нюанси на този цвят. Имат закръглена или леко овална форма. Много са характерни, затова видите ли ги веднъж, ще ги познаете отново. Понякога могат да приличат и на леко неузрял домат. Тези плодове са много ароматни и интересни на вкус.

Райската ябълка е изключително полезна. Богата е на глюкоза и фруктоза, което трябва да се има предвид, ако не искате да прекалявате със захарта. Количеството й в плода в зряло състояние достига до около 17-18%. Съдържа много витамини и микроелементи, като най-богата е на витамин С, В1 и В2, също витамин Е. В 100 г. плод се съдържат около 180 мг. калий, както и доста магнезий и йод.

Сокът на този плод е много ефективен при кашлица, защото действа отхрачващо. Препоръчва се още при стомашно-чревни смущения (нарушена микрофлора на червата) и анемия. Райската ябълка също така заздравява костите, защото е богата на фосфор и калций. 3-4 плода дневно действат много добре на кръвното налягане и нормализират стойностите му.

С консумацията трябва да внимават страдащите от диабет, както и страдащите от остър гастрит или язва. Те могат да хапват от плода, но умерено.

Противно на общото мнение, райската ябълка не е скъпа, стига с цената й да не се спекулира. На прилична цена може да я откриете в големите вериги супермаркети.

Може да се консумира сурова, на чай, на сироп, в сладка, компоти или като съставка на различни десерти, сладкиши или дори салати.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

3,402 преглеждания

Comments are closed.