15 супер храни за пораснали деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
superfood-704x318

 

Пъстри, вкусни и полезни  – тези храни не само ще разнообразят детското меню, но ще зарадват очите и сетива както на по-големите, така и на по-малките деца. Включването поне на една от тези храни в дневното меню на детето, ще го зареди с необходимите енергия, витамини и минерали.

Ако децата трябваше да се изхранват сами, със сигурност огромно количество чипс, кексчета, пастички, пици и други подобни, биха заели основно място в менюто им. И това е така, не защото децата чак толкова харесват тези храни, но те са опаковани в повечето случаи толкова атрактивно, че никое дете, а и доста възрастни, не могат да им устоят. Но колкото по-рано възприемат, че храната може да е вкусна, независимо от опаковката, те ще приемат този полезен урок за цял живот. Разбира се, не е нужно да натрапваме тези храни агресивно, но трябва постоянство.

Яйца

Високото съдържание на протеини в яйцата ги прави ценна храна за подрастващия организъм. Те съдържат естествен витамин D, който е отговорен за усвояването на калция, а всички знаем колко е важно това в ранната детска възраст. Закуска, включваща яйце осигурява на детето достатъчно енергия и го засища за дълго време

Овесени ядки

Децата, които хапват на закуска каша с овесени ядки имат по-добра концентрация и са по съсредоточени по време на занимания в детската градина или в училище. Овесените ядки са богата на фибри пълнозърнеста храна, която се усвоява бавно и подсигурява дълготрайна енергия на детския организъм.

Плодове

Какъвто и да е любимият плод на вашето дете, той със сигурност е по-полезен от бонбоните или шоколадовите барчета. Плодовете са източник на важни витамини и минерали за организма му, а наред с това съдържат много фибри, полезни за доброто храносмилане. От ягодите и черешите през пролетта, горските плодове, дините, пъпешите, прасковите и кайсиите през лятото, че до ябълките, крушите и гроздето през есента, каквото и да си избере малкото дете, изборът винаги ще е полезен.

Боровинки

Боровинките са признати за едни от най-здравословните плодове. Със своите антиоксидантни качества те подпомагат работата на сърдечно-съдовата система и мозъчната дейност и предпазват от диабет и натрупване на мазнини, свързани със затлъстяването и с метаболитния дисбаланс . Могат да се прибавят във суров вид към сутрешната закуска с мюсли и мляко или в плодови салати, десерти, мусове и смутита.

Ядки

Ненаситените мастни киселини, които ядките съдържат са от изключителна важност за развитието и правилния растеж на децата. Суровите ядки подпомагат работата на сърцето и са източник на полезна енергия през целия ден.

Прясно мляко

Млечните протеини и калцият в млечните продукти са гориво за мозъка и за тялото. Протеинът помага за изграждане на мозъчната тъкан, а калцият в млякото има отношение за правилното развитие на костната система и зъбите на децата.

Тофу

Соевите храни са източник на чисти белтъчини. Можете да замените обикновеното сирене върху задушените картофи, с тофу, да го използвате в различни крем-супи и сосове.

Домати

Доматите могат да се предлагат на децата в суров вид, но ако са сготвени, съдържанието на ликопен се редуцира и ги прави по-лесно усвоими. Храни, съдържащи домати и приготвени със зехтин, се усвояват най-добре.

Кисело мляко

То е неотменима храна, съдържаща белтъчини, калций и млечно-кисели бактерии, полезни за храносмилането. То повлиява положително и имунитета.

Зеле

Обикновеното и китайското зеле са сред листните зеленчуци, които децата сякаш възприемат по-лесно в диетата си, отколкото останалите зеленчуци от това семейство. Всички от компанията на кръстоцветните съдържат фитонутриенти, които имат отношение както към тонуса, така и към доброто храносмилане. Чрез съдържащите се в него ензими, зелето безпогрешно разпознава вредните токсини и ги отвежда извън тялото. Повечето деца обичат зелева салата, но присъствието му в зеленчукова супа или борш, не би го противопоставило на детския вкус.

Сьомга

Сьомгата съдържа омега-3 мастни киселини, които имат положително влияние върху мозъчната дейност, противовъзпалително и антидепресивно действие. Добавяйте парченца сьомга към храни, към които детето ви вече е привикнало и които харесва. За по-големите деца могат да се включат като пълнеж на бургери и като добавка в салатите.

Какао

Какаото съдържа флавоноиди, които имат отношение към сърдечно-съдовата система и здравето на устната кухина, предпазват кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи. Колкото по-високо е процентното съдържание на какао, толкова по-добро е блокчето шоколад, което сте избрали за детето си.  Със сигурност децата няма да го причислят към любимите си храни, но ако поръсите палачинките, гофретите или пържени филийки с него или със стърготини тъмен шоколад, със сигурност ще възбудите любопитството им. В разтопен тъмен шоколад можете да глазирате банан, ягоди или портокал, освен, че ще имате един необичаен десерт за детето си, той ще е и полезен.

Зрял боб

Незаменим източник на протеини, фибри, калций. Казват, че колкото са по-тъмни бобените зърна, толкова той е по-полезен. Зрелият фасул е изключително полезен срещу високия холестерол, който за съжаление вече не е приоритет единствено на възрастните. Освен в познатите ни рецепти за бобена чорба и яхния, можете да го включите под формата на паста, прилична на хумус, за намазване на филийка или като пълнеж на различни сандвичи и тортили.

Босилек

Босилекът съдържа антиоксиданти, витамини A, C и K, желязо, калий и калций и подпомага храносмилането. Някои изследвания показват, че дори може да облекчи главоболието. Босилекът е основна съставка на пестото, с което можете да гарнирате паста, печени меса, препечени филийки. Ако детето ви изпада в истерия при вида на малките зелени петна по храната си, можете да го прикриете в супата или в някой доматен сос и като подправка в кюфтенца от кайма или картофи.

Канела

Освен, че регулира кръвната захар канелата е вкусна и придава неповторим вкус на много десерти – мляко с ориз, овесена каша, палачинки, кисело мляко с мюсли, меденки, кифлички и бисквити.

Devin Spring Baby_600px_(2)

 

Вижте още:
Природна аптека от кухнята
15 забавни идеи за любими детски закуски

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,716 преглеждания

Comments are closed.