Как да се справим с ПМС?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
PMS

Чувствате ли се изнервени преди да дойде менструалния ви цикъл? Смятате ли, че можете да изядете 10 парчета шоколадова торта?Имате ли силни болки, мислите ли, че всеки човек, който се изпречи на пътя ви е виновен за нещо?

ПМС – предменструалният синдром придобива епидемични размери в днешния свят и все повече жени се оплакват от него.  Замисляли ли сте се, че обикновено лекарите ви казват, че този проблем или е наследствен или нямат обяснение за него и ще премине след като родите. Това обаче така и не се случва, а ако сте споделяли този проблем с по-възрастните жени в семейството, те ви разкриват, че за тях той не е познат и дори не могат да ви разберат, когато се барикадирате в леглото и не искате да виждате никого.

Тъй като силно вярваме, че чувството на хармония и спокойствие е изконно право на всяка дама и това е нейното нормално състояние, решихме да потърсим повече информация за причините за безпощадния ПМС.

Ето няколко вероятни отговора:

Отхвърляте своята женственост

В днешното общество една жена е натоварена с много отговорности и очаквания, социалните роли не са разпределени както е било преди 50 години. Една представителка на нежния пол трябва да бъде дама, да изглежда перфектно, домът й да бъде изрядно почистен, да бъде опора за мъжа до себе си, да има достатъчно време за детето си и същевременно с това да ходи на работа на пълен работен ден. Междувременно ние сме иззели доста от отговорностите на мъжете и несъзнателно отхвърляме своята женственост. Освен това в нашето съвремие проявата на емоции се смята за слабост – не си достатъчно силна, ако плачеш, не си достатъчно твърда, ако споделиш, че срещаш трудности. Така без да разберем се оказваме оплетени в собствените си емоции, които не можем да извадим извън нас, за да не ни помислят за слаби. Често кълбото от нерви, в което се превръщаме по време на цикъла си може да бъде израз именно на този проблем.

Решението: Позволете си да бъдете просто жена. В началото вероятно ще ви бъде малко по-трудно, но щом вече вниманието ви е насочено към проблема, ще можете по-лесно да видите неговите сигнали и симптоми. Споделяйте по-често с близки и приятели, покажете и на тях, че няма нищо срамно в това да кажеш какво чувстваш точно сега. Хвърлете един бегъл поглед на седмичния си график и се замислете колко често отделяте време само за себе си? Никакво или почти никакво, нали? Запишете си час за масаж, отидете на йога или просто останете насаме със себе си и си направете маникюр у дома. Добре е да знаете, че има специални масажни техники, които се фокусират върху енергийните женски центрове (жлезите с вътрешна секреция) и с тях можете да повлияете както на редовността, така и неприятните усещания преди и по време на цикъла.

Таите неизлекувана болка в себе си

Обикновено, когато ни се случи нещо лошо, ние го заравяме дълбоко в себе си, защото болката, която трябва да преживеем, за да осъзнаем проблема, да го анализираме и да го оставим да премине свободно през нас, ни се струва твърде голяма и непоносима. Проблемът тук е, че щом отказваме да се справим с болката, тя няма къде да отиде. Тя не може да се освободи нито от съзнанието ни, нито от нашето тяло. Така често ни удря в най-слабите места, за доста дами това са именно женските органи. Ако сте изпробвали всякакви методи за справяне с менструалните болки, но те просто не работят, замислете се над възможността просто да таите твърде много болка в себе си.

Решението:  Носите ли травми от детството си? Отказвате ли си сексуални удоволствия, защото някой ви е втълпил, че те са срамни? Преживяхте ли всички караници на вашите родители или ги носите в себе си и ги пресъздавате в своето семейство или във връзките си?  Колкото и да е болезнено, трябва да пуснете тези чувства и хора да си отидат от вашето съзнание, за да можете да живеете в настоящето и да направите място на щастието, което се опитва да си пробие път във вашия живот. Една от най-лесните техники, които можете да използвате, е да напишете на един лист 5 от емоционалните травми, които смятате, че ви пречат да продължите напред. Осъзнаването на проблема е първата крачка към неговото решение. И не забравяйте, че в това време от месеца тялото ви се чисти в буквалния смисъл. Много токсини, вредни и кисели субстанции и отпадни вещества се изхвърлят с менструалната кръв. Сигурно не знаете, но матката е вторият черен дроб в женското тяло. Така че, цикълът ви не е изпитание, а физиологична необходимост да сте здрави. Не го мразете, благодарате, че го имате!

Мразите цикъла си

Сигурно тази причина ви звучи странно, но замисляли ли сте се за негативните асоциации, с които обикновено ние жените свързваме месечния си цикъл. Малките момичета биват учени, че това е нещо срамно и притеснително, чувствате се нервни и ви боли. Този негативен модел на мислене няма как да ви донесе положително преживяване или полза, нали? Често използваме времето, в което сме в ПМС, за да си обясним вътрешното напрежение, което носим в себе си. Истината е, че те просто са израз на емоциите, които бушуват вътре във вас и които търсят вратичка, през която да излязат.

Решението: Започнете да възприемате този специфичен период като възможност да решите проблемитe, които сте насъбирали през месеца. Анализирайте знаците, които тялото ви дава, за да се ориентирате по-добре в нещата, които в действителност ви засягат и ви докосват.

Не се храните правилно

Ако непрекъснато сте на диета или пък предпочитате лесната и бърза храна (баничка, пица или шоколадов десерт от магазина) има голяма вероятност да страдате от хормонален дисбаланс, който би могъл да бъде в основата на проблеми с месечния цикъл. За да функционират нормално репродуктивните ви хормони се нуждаят от здравословни мазнини. Много е важно в ежедневния си режим да включвате риба, ленено семе, яйца, тиквени семки и орехи. Седмица преди старта на менструалния цикъл можете да заложите на броколи, брюкселско зеле и спанак. Те балансират нивата на естроген и прогестерон по естествен начин.

Не забравяйте и суровото какао! В дните преди  цикъла, нашите тела буквално крещят за магнезий, защото нивата на хормоните ни стават нестабилни. Когато организмът на жената произвежда повече естроген, започва да й се хапва повече сладко, гърдите стават по-чувствителни, а нивата на магнезий падат драстично. Тук на помощ идва суровото какао. Неподсладеният му и естествен вариант съдържа голямо количество магнезий, който може да ни помогне да регулираме някои от най-неприятните симптоми на ПМС.

Toзи материал е любезно предоставен от dama.bg
автор: Ева Лъчезарова

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,505 преглеждания

Comments are closed.