Храненето на родителите и здравето на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
mitove-za-zdravoslovnoto-hranene

Това, с което майката и бащата се хранят преди зачеването, може да окаже както положително, така и отрицателно влияние върху здравето на бъдещото им поколение.

Учени проведоха изследване с опитни мишки, свързано именно с връзката между хранителните навици на родителите и здравето на бъдещите им деца. Те разделили мишките в три групи. В рамките на 6 месеца първата група от опитни животни била хранена с мазни и калорични храни. Втората група учените подложили на диета, в която храната била бедна на мазнини. Третата група гризачи приемала само лабораторна храна.

В края на експеримента изследователите установили, че при първата контролна група се наблюдава склонност към развитие на наднормено тегло, както и понижена толерантност към глюкоза, т.е. ранен признак на диабет тип 2.
Учените са взели сперматозоиди и яйцеклетки от мишките, а с тях са оплодили чрез ин витро здрави животни. Новородените гризачи от първата група също били хранени с храни, съдържащи голямо количество мазнини. Същата тенденция за висок риск от диабет и наднормено тегло се забелязала и при тях, въпреки че били износени от сурогатна майка. Най-малко килограми са качили новородените на мишките, които били подложени на диета с малко мазнини.

Това проучване за първи път доказва, че разстройството на метаболизма може да се предава по генетичен път на следващото поколение.

Специалистите са на мнение, че тази информация е изключително важна за бъдещите родители, тъй като по този начин би могло да се предотврати раждането на увредени и предразположени към заболявания деца.

източник: media.framar.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,149 преглеждания

Comments are closed.