12 неща, които майките не искат да чуват

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
painting-with-fingers


Всяка майка, независимо от стажа и опита си, обожава да чува „Мамо, толкова те обичам!“, да долавя признаците на спокойна игра в другата стая, да чува монотонното дишане на спящите си деца. Това са онези безценни моменти, който ни изпълват с радост, удовлетворение, спокойствие и вяра, те са малките радости от майчинството.

Но животът с деца не е само прекрасни, спокойни и идилични моменти! Дори точно обратно, преди всичко е напрежение, притеснения и тревоги. Обикновено някъде наблизо гравитират и онези, другите неща, които майките не искаме да чуваме, звуците, които предизвикват страх и паника и карат сърцето ни да засяда в гърлото.

Ето едни от най-популярните:

1. Силен трясък, последван от писъци и паника.
Това е притеснително, но не чак толкова.

2. Силен трясък, последван от абсолютна тишина.
Това е по-лошо от всичко, в такъв момент е добре да тичаме бързо в посоката, от която е дошъл трясъкът.

3. Пълна тишина и мълчание.
Често се радваме на миговете тишина, в които децата се заиграват, но ако не виждаме какво точно вършат в момента децата ни, а е подозрително тихо, има голяма вероятност да правят някаква беля. Може би в момента мажат кучето с паста за зъби или рисуват с червилото ви за 30 лева по стените!

4. Едното дете казва на другото: „Ще кажа на мама!“
Тревогата ни превзема преди още да разберем за какво точно става дума.

5. Едното дете казва на другото: „Шшшшт, не казвай на мама!“
Това със сигурност ще ни превърне в Агент 007 и без да се усетим ще долепим ухо до стената или вратата, за да разберем какво в действителност се случва. Вероятността акцията ни да се увенчае с успех е клоняща към нула, освен ако случайно хлапетата ни видят как подслушваме, шокът за тях ще е в такива размери, че те сами ще си кажат всичко! Безценно, нали?

6. Звукът от плъзгането на дървен стол по пода.
Когато децата си наумят нещо, те преследват крайния резултат неотклонно, без дори да се замислят, че ако просто ви го поискат най-вероятно ще го получат. Но ако искат нещо, което със сигурност знаят, че няма да получат, усилията им често надминават очакванията ни. И странно, дори не им минава през ума, че няма как да не чуете стържещия звук по пода, дори през затворените врати на стаите. Ползата от голите подове е в пряка връзка със сигурността на децата в този случай, защото мокета би заглушил този шум и изложил детето на риск от падане и травма.

7. Среднощната детска кашлица.
Тя сякаш винаги се появява точно в нощта, в която сме решили да се посветим на половинката или просто да правим нещо без децата.  Дори да сме убедени, че детето ни е едно от най-здравите хлапета на света, няма начин да не зарежем каквото и да било и да се озовем в детската стая с термометър и сироп за кашлица в ръка.

8. Фразата „Не искам да се прибирам!“
Децата често ни манипулират, когато сме на обществени места – детската площадка, супермаркета, магазина за детски играчки. Когато чуем тази фраза, сме напълно наясно, че ни очаква някоя грозна сцена.

9. Тишината в колата, докато шофираме, а те са на задната седалка.
Това не винаги е лошо, особено ако е в началото на деня, но ако децата „кротнат“ привечер на прибиране към вкъщи, това затишие предвещава само едно – буря вечерта, а може би дори през нощта. За да не допуснем заспиване по никое време, е добре да им говорим непрекъснато, да пеем песнички и каквото друго се сетим само и само да предотвратим заспиването им.

10. „Мамо, да си ми виждала хамстера/костенурката/тарантулата/морското свинче?“
За съжаление домашните любимци живеят доста по-кратко от нас, затова често се налага да прибягваме да различни измислени истории, с които да пратим на дълго пътешествие любимата животинка или просто да излъжем, че е избягала, защото обича свободата повече от всичко. Може би е по-добре вместо да лъжем децата, да им обясним, че е дошъл щастливият край на малката твар.

11. „Мамо, може ли да получа бисквита сега?“
Този въпрос не е чак толкова притеснителен, но ако е зададен в 4 часа сутринта, това определено не ни прави щастливи.

12. Когато съпругът ни попита: „Само това ли остана от бутилката вино?“
Защо изобщо пита, вместо да отиде до магазина още сега?

Тези 12 ситуации и фрази съвсем не изчерпват нещата, които майките не искаме да чуваме, но може спокойно да кажем, че те са върхът на айсберга, в който рано или късно има вероятност да заседнем.

А при вас как е, кои въпроси, фрази и звукове не бихте искали да чувате никога и които са в състояние да ви извадят от равновесие.

По материали от funmoneymom.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,785 преглеждания

Comments are closed.