Бременността и високите температури

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

summer pregnancy500x400

Макар началото на астрономическото лято да е чак след месец, температурите все по-често започнаха да ни напомнят, че идва един от най-желаните сезони. Но дали това е така и за бъдещите майки, които изпитват някои неразположения и без тях?

 За много бременни жени, оказва се, лятото е истинско предизвикателство. Високите летни температури са причина за прегряване на организма и налагат повече внимание по време на разходки. Добре е бременните да се съобразяват с прогнозата за времето, особено за онези дни, в които термометрите очаквано ще се вдигат до и над 30 градуса и да се ръководят от обективните си усещания и някои основни правила.

 

Ето кои:

1.       Избягвайте слънчевите бани. Плажът може да почака до след година, а сега по-добре не се излагайте прекалено дълго под слънчевите лъчи, особено в часовете между 10 и 18 часа, защото повишаването на темтературата на тялото ви ще повиши и тази на бебето. Когато отивате на работа, излизате на разходка или се налага да свършите някоя задача, избирайте сенчести маршрути, в останалите часове пребивавайте на хладно, но не прекалявайте с климатиците. Използвайте времето около обяд и ранния следобед за отмора или ако условията позволяват, за лека дрямка. Обливайте се с хладка вода, плувайте и се пазете от течение.

2.       Високите температури, също както и прекалено ниските, подлагат организма на стрес.  В комбинация с впити дрехи от изкуствени материи това може да е твърде изнервящо. Прекалено агресивните и натрапчиви аромати също е добре да се избягват. Движете се, но не прекалявайте с дългите разходки, а ако се налага да пътувате, вземете някоя приятелка за компания.

3.       Дори да не е прекалено горещо – пийте вода – минерална или изворна – каквато предпочитате, а ако температурите са критични, поне две чаши повече. Домашно приготвените сокове, смутита и плодово-зеленчукови шейкове, айрян и билков чай са отлични напитки за всяка бременна не само в горещините, те са особено добра идея именно за тях. Не прекалявайте обаче с количествата, тъй като бъбреците и без друго работят в максимален режим, а това ще ги затрудни още и е възможно да се получат отоци.

4.       За бременната тенът не е от особена важност. Слънчевите бани могат да спомогнат за образуването на пигментни петна по кожата. Заредете се със слънцезащитни средства с висок фактор или направо си вземете такъв, който е предназначен за деца. Използвайте лека широкопола шапка, с която, освен че ще изглеждате шик, ще предпазите допълнително лицето си. Носете слънчеви очила и широки светли дрехи.summer pregnancy500x400

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,450 преглеждания

Comments are closed.