24 март: Ден за борба с туберкулозата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

655-402-bolnica-lekari-zdrave

„Дни на Отворени врати” за безплатни прегледи за туберкулоза стартират в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в седмицата 21-25 март 2016 г. Поводът е Световният ден за борба с туберкулозата – 24 март 2016 г., съобщават от Министерството на здравеопазването.

Световната здравна организация отправи призив към всички правителства и гражданското общество за развитие на диалога и сътрудничеството и за обединяване на усилията за полагане на край на епидемията от туберкулоза.

Затова и тазгодишният надслов на кампанията е „Обединени в борбата срещу туберкулозата“.

Дните на Отворени врати е ежегодна проява, доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

Данните сочат, че „Дните на Отворени врати” осигуряват добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.

По време на проведените за периода 2009-2015 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 78 286, като 876 лица бяха с туберкулоза и насочени за лечение, а 2 989 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

 

източник: www.puls.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,181 преглеждания

Comments are closed.