• No categories

Седем полезни храни срещу анемия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Анемията е състояние, при което организмът изпада в състояние на недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин, което предизвиква намалена способност кръвта да пренася кислород към тъканите. Най-често анемията е желязодефицитна и в повечето случаи касае децата и бременните.

Желязото е един от основните минерали, необходими на организма, който пренася кислорода до всички части на тялото. Недостигът му може да доведе до чувство на умора, слабост и анемия.
Осигуряването на желязо от естествени източници се смята за безопасно и здравословно. Дневната доза, необходима за здрав възрастен човек е  около 18 милиграма. Ето някои естествени източници на желязо, чрез които можем да предпазим себе си и детето си от желязодефицитна анемия.

e40f88b8d4caeef2e67935b06d8

Черен дроб

Черният дроб е богат на витамини и наситен с желязо продукт. В началото на 20 век е бил предписван при анемия и препоръчван като добавка за бременните жени. Патешкият черен дроб, с неговите 30,5 мг за 100 гр, доставя най-много желязо, следван от свинския, пилешкия и пуешкия.

download

Печена тиква и тиквени семки

Тиквата и нейните семки са идеален източник на желязо, около 15 мг на порция от 100 грама. Тиквените семки могат да се ядат сурови или изпечени. Използват се за готвене в сладки и солени ястия. Много вкусни са изпечено, разбъркани със соев сос и сервирано като дресинг за салати. Богати са също на протеини, цинк и фосфор.
Ако купувате цяла тиква, извадете и изсушете семките. Сушените тиквени семки съдържат повече желязо, отколкото ако са печени или пържени.  А и в този им вид може да ги съхранявате по-дълго време.

P8027796

Сушени домати

Доматите съдържат 17 пъти повече желязо от млякото, два пъти повече от яйцата, три пъти повече от рибата. Освен това са вкусни, и на сандвичи, и в салата, и в сосове за паста.
Друга полза от този красив и вкусен зеленчук се крие в неговия цвят – ликопенът – антиоксидант, който намалява риска от редица ракови заболявания. Той предпазва клетките в организма от разрушаване и прави тялото по-устойчиво на стрес и остаряване.
100 грама сушени домати доставят на организма ви цели 51% от препоръчителния дневен прием на желязо или 9,1 мг.

download (1)
Сушени кайсии

Най-често използвани за бързо хапване (вместо бонбони или ядки), сушените кайсии могат да бъдат нарязани и използвани за салата, например. Също така са добър източник на витамин А, В, С, калий, магнезий, фосфор. Особено подходящи са при хиповитаминоза, което ги прави задължителен плод в менюто на деца, бременни жени, след тежки заболявания, инфекции и операции. Също така кайсиите подобряват имунитета. 100 гр от този сушен плод ще ви доставят 6.3 мг желязо.

download (2)

Червено цвекло

Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, познат и използван  още от Хипократ, а по късно и от Парацелз за лечение на много заболявания.
Сокът от червено цвекло съдържа холин, който изчиства от токсини не само черния дроб, но и целия организъм. Премахва от тялото и тежките метали. Съдържа желязо, което възстановява и активизира червените кръвни телца в доставянето на кислород в организма. Медта пък подпомага усвояването на желязото.

download (3)

Бадеми

Бадемите също са изключително подходяща храна. В 100 грама от тези ядки се съдържа 1.15 мг мед. А медта, в комбинация с желязото и витамините, действа като катализатор в синтеза на хемоглобин.

download (4)

Спанак

Листата на спанака са много богати на белтъчини, въглехидрати, витамините А , В1, В2, В6, РР, С. Установено е, че 80 гр пресен и 200 гр сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С. От друга страна, изключително високо е съдържанието на фолиева киселина, както и натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед.

Вижте още:

7 летни храни за подсилване на имунната система

Ползата от морската вода за здравето на детето

6 противоалергични храни

Да подсилим имунитета на детето чрез закаляване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

47,436 преглеждания

Comments are closed.