Българчетата са на шесто място по наднормено тегло

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-hranene-meso

Тревожната статистика сочи, че все по-голям брой деца страдат от наднормено тегло или затлъстяване като последици от неправилно хранене, се казва в доклад на УНИЦЕФ, озаглавен „Състоянието на децата в света през 2019: Деца, храна и хранене“.

Най-малко едно на всеки три деца под 5-годишна възраст, или над 200 милиона, са или недохранени, или с наднормено тегло, се казва в доклала, а почти две на всеки три деца на възраст между 6 месеца и 2 години не се хранят по начин, който подпомага растежа на тялото и мозъка. Това ги поставя в риск от забавено развитие на мозъка, слаб имунитет, по-чести инфекции, а в много случаи – и смърт.

За съжаление резултатите от мащабното проучване показват, че българските деца са на шесто място по наднормено тегло.

‘Проблемът е и здравословен, и социален, защото затлъстелите деца биват изолирани, обиждани и много по-трудно се вписват в средата, коментира специалистът по хранене и диетика проф. Стефка Петрова. Тя коментира, че при момчетата проблемът е по-сериозен, отколкото при момичетата.

Докладът на УНИЦЕФ предоставя най-изчерпателната оценка до момента за недохранването при децата във всичките му форми през XXI век. Той описва неговата тройна тежест – недохранването, скрития глад, причинен от липса на основни хранителни вещества, и наднорменото тегло сред децата под 5-годишна възраст. В проучването се отбелязва, че по света 149 милиона деца страдат от спиране на растежа (твърде ниски са за възрастта си), 50 милиона деца са с атрофия (твърде слаби са за ръста си), 340 милиона деца (всяко второ) страдат от липса на основни витамини и хранителни вещества, като например витамин А и желязо, 40 милиона са с наднормено тегло или затлъстели.

Документът предупреждава, че лошите хранителните навици и практики започват от най-ранните дни в живота на детето. Въпреки че кърменето може да спасява животи, само 42% от децата под 6-месечна възраст се хранят единствено с кърма, a увеличаващ се брой деца консумират храни за кърмачета.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

836 преглеждания

Comments are closed.