• No categories

3 постни рецепти за Андреевден

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

В много части на страната денят, в който се чества Свети Андрей Първозвани се отбелязва и Мечкин ден. На този ден по традиция се приготвят ястия със зрял фасул, леща, царевица, ечемик, просо и други зърнени и бобови култури. Поверията разказват, че хората са вярвали, че след Андреевден денят започва да набъбва точно както набъбват зърната, когато ги готвим.

Салата с едър зрял фасул

fasul-salata

Необходими продукти:

бял и шарен фасул – 400-500 грама
червен лук 2-3 глави
зехтин или олио
сол, оцет, магданоз и джоджен

Приготвяне:

Почистете, измийте и накиснете фасула за час-два в студнена вода. Отцедете го и отново го измийте под течаща вода. Сверте го в тенджера под налягане за около 45-50 минути или за около час и половина в обикновена тенджера заедно с едната глава лук, сол и част от мазнината.

След сваряването отцедете сварения фасул и прибавете сухите и зелените подправки. Лукът се нарязва на тънки полумесеци и се прибавя към фасула с останалата мазнина и оцета.

Сервира се като самостоятелно ястие или като гарнитура.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2 3

8,196 преглеждания

Comments are closed.