Как да си направим ядково мляко?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

almond milk500x400

В последно време много от нас се замислят върху възможността да изключат прясното мляко от бебешкото меню, а и от менюто на възрастните. Макар традиционната българска трапеза  и рецепти да са неразривно свързани с прясното мляко, все по-често на дневен ред излиза въпросът с какво можем да  заменим млякото, при това без никакви загуби за подрастващия организъм, а и не само за него.

Оказва се, че можем да изберем алтернатива на обикновеното прясно мляко, която е здравословна, лесно постижима и доказано полезна като храна за най-малките.

Това е т.н. ядково мляко, което представлява фино смлени ядки – бадеми, лешници, орехи, бразилски орех, кашу, слънчоглед, сусам /или микс от тях и вода.  

За да си приготвим такова мляко у дома е достатъчно да разполагате с мощен блендер, ядки и 10 минути време.

Рецептата е за бадемово мляко.

1 ч.ч. сурови бадеми, накиснати от предната вечер във вода

3-4 ч.ч. вода (количеството вода можете да изберете според вкуса и предпочитанията си, някои го правят с 1-2 чаши с вода, други слагат дори по 6)

Измийте обилно бадемите под течаща вода и ги обелете, след като са престояли цяла нощ във водата, това упражнение изобщо няма да ви затрудни. Изсипете обелените  бадеми в блендера и пуснете на пълна мощност. Само за няколко минути бадемовото мляко е готово.

Прецедете получената смес през марля, полученото мляко приберете в стъклен съд в хладилника – издържа до 3-4 дни, а сухото вещество, което остава в марлята не изхвърляйте, може да ви послужи като основа за вкусни сладкиши и бисквити или за пилинг маска.

Ако искате да подсладите млякото, можете да го направите с няколко фурми, мед, сок от агаве, кленов сироп или рожково брашно. Стевията също е добра алтернатива на рафинираната захар.

Към ядковото мляко можете да дабавяте и различни аромати и есенции – екстракт от ванилия, канела или какао. От какаото, канелата и рожковото брашно, млякото ще се оцвети в кафеникав цвят и ще изглежда като шоколадово.

Ядковото мляко е идеално като добавка в шейкове, смутита, за заливане на детските зърнени закуски и като неотменна част от ежедневното детско меню в кремове и десерти. Идеално е дори за палачинки.

Ядковото мляко е идеално и за добавка към кафето на родителите. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

13,089 преглеждания

Comments are closed.